avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Exista vreo lege în România care să oblige ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Exista vreo lege în România care să oblige site-urile web ...

Exista vreo lege în România care să oblige site-urile web care vând produse (de exemplu magazine online) să-și afișeze datele complete ale societății comerciale care operează acel site web (Denumire societate, Cod fiscal, adresa, telefon)? Iar dacă nu și le afișează, care este amenda și unde pot fi reclamate astfel de site-uri web?
Ultima modificare: Luni, 4 Decembrie 2023
pcman, utilizator
Cel mai recent răspuns: pcman , utilizator 22:50, 23 Decembrie 2023
un site web nu trebuie sa apartina neaparat unei firme
Am folosit denumirea generică de "societate comercială" (sau "firmă" cum ați spus dvs) și am spus "site-uri web care vând produse"! Adică desfășoară activități COMERCIALE!
Sigur că un site web care vinde produse online poate aparține și unei alt fel de "entități" (ca să-i spun așa), însă în orice situație "entitatea" care operează acel site web/magazin online trebuie să fie persoană juridică, altfel nu are dreptul să vândă/comercializeze nimic (nu poate nea Costică să-și facă site și sa vândă orice "pe persoana fizică" cum vrea mușchiul dumisale), doar ca persoană juridică (de orice fel) poți desfășura astfel de activități (comerț cu amănuntul parcă se numea). Și din ce știu eu, acestea sunt obligate să-și afișeze public datele "societății" cum ar fi: numele societății/persoanei juridice, codul fiscal, adresa sediului social și date de contact. Dar poate un jurist sau avocat știe care este legea care stipuleaza aceste obligații..?

adriandimitriu a scris:

un site web nu trebuie sa apartina neaparat unei firme

Ultima modificare: Luni, 4 Decembrie 2023
pcman, utilizator
Sincer, am vazut o firma internationala de incaltaminte (firma e serioasa, respectabila) care are website .ro dar nu are sediu in Romania, ci doar lucreaza prin firme terte. Iar pe websiteul .ro nu este afisat niciun sediu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Decembrie 2023
tgeorgescu, utilizator
Imi pare rau ca sunteti asa suparat, sau asa pareti... exista o astfel de lege (441/2006), dar care se aplica exclusiv societatilor comerciale romane. societatile straine care opereaza din exterior nu trebuie sa se supuna legilor interne. iar orice persoana din lume poate cumpara un site .ro.

pcman a scris:
Am folosit denumirea generică de "societate comercială" ...

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Decembrie 2023
adriandimitriu, utilizator
Sunt supărat nu pe magazinele online de bună credinţă, mai mari sau mai mici, n-are importanţă, ci pe nişte persoane care, după bănuiala mea, dau țepe pe internet şi care pe lângă faptul că nu respectă nici o lege din România mai sunt şi nesimţiţi şi tupeişti. Primesc frecvent mesaje spam pe email de la siteuri la care nu m-am abonat niciodată în viața mea, nici n-am cumpărat vreodată ceva de acolo şi nici măcar n-am vizitat vreodată acele siteuri, este vorba despre siteuri care vând parfumuri "originale" la sfert de preţ faţă de cât ar costa un astfel de parfum cu adevărat original, lenjerii de pat cică "Made în România" şi tot felul de alte bălării. Sunt cel puţin zeci de astfel de siteuri în România, pe domenii .ro. Am făcut câteva verificări şi TOATE urmează acelaşi tipar: domenii .ro cumpărate pe persoana fizică (ca să nu fie afişate datele proprietarului), siteuri găzduite pe servicii Amazon și cu DNS-uri ascunse prin Cloudfare, spamuri trimise prin Amazonses (serviciu ce aparţine de Amazon), pe absolut nici un site nu există afişate datele societăţii comerciale, CUI-ul, adresa, nimic-nimic! Doar un formular de contact şi un nr de telefon mobil de România și la care ori de câte ori am încercat să sun (zile diferite, ore diferite) spune că numărul nu este disponibil. Mai mult decât atât, acelaşi număr de telefon apare pe câte 2, 3 sau 4 siteuri din acestea "fantomă". Siteurile sunt doldora de produse, vând online în România fără ca vreo instituţie a statului român (bugetari care "dorm în papucii statului"), să-i verifice! E plin internetul românesc de ei! Şi nu-i chiar complicat de rezolvat, cea mai simplă metodă e să-i blocheze domeniul şi gata (iar asta o face tot o instituţie a statului român, respectiv Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică care administrează domeniile .ro în internet. Doar că nu-i treaba lor să verifice activitățile comerciale ilegale, asta ar trebui să o facă ANAF-ul, poliția economică etc și să să-i sesizeze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege aplicabila gazduire website AlexATT AlexATT Buna seara, As dori ca sa stiu pentru urmatoarele 3 cazuri, legea din care tara se aplica pentru continutul gazduit pe un website. 1. Website-ul este ... (vezi toată discuția)
Aprovizionare magazin online din strainatate mariusikk mariusikk Buna ziua! As dori sa stiu daca am un magazin online pot sa comand marfa de pe site-uri din afara (gen ebay, amazon) si sa le revand in ro? Apoi cum cumpar ... (vezi toată discuția)
Magazin online - am nevoie de un sfat user277 user277 Exista foarte multi romani implicati in diverse firme de MLM (multi level marketing) si, fara discutie, sunt multe persoane fizice care vand produsele acestor ... (vezi toată discuția)