Buna ziua, va deranjez din nou pentru a clarifica urmatoarele intrebari pe care le detin.
Sora mea, are drepturile parintesti suspendate, din iunie anul acesta, iar nepotica mea se afla in plasament in regim de urgenta la mine si la sotul meu (avem decizia tribunalului in acest sens).
Acum o luna am internat-o voluntar pe sora mea la spitalul psihiatric din oras, iar in urma investigatiilor a primit diagnosticul de schizofrenie paranoida.
Ca si vechime in munca are 22 de ani si 10 luni. Am inceput demersurile pentru a-i face dosarul de pensionare.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- daca, comisia nu ii stabileste nici un grad de handicap va primi totusi pensie pe baza diagnosticului?
- de ce alte drepturi beneficiaza un bolnav de schizofrenie paranoida?
Momentan sta in chirie fara forme legale intr-un bloc de garsoniere (deoarece a plecat de la domiciliul din buletin ca sa ramanem sa locuim noi cu fetita acolo). Am platit (eu) pe un an proprietarului chiria (pentru ca doar asa a acceptat sa aiba din nou chirias), am facut contract la un avocat. Dar nu voi avea de unde sa scot la finalul contractului din nou suma de 2000 de euro ca sa continue sa ramana acolo, de aceea ma intrebam ca oare nu ar putea sa beneficieze de o locuinta sociala?
Gratuitate la transportul in comun ar avea?
Precizez faptul ca sora este autonoma, isi face singura cumparaturi, mancarem curatenie, dar eu sunt cea care ii procura medicamentele, i le pregatesc conform schemei de tratament, eu am sa ma duc la controale cu ea, eu ma ocup sa ii rezolv treburile administrative etc.
Pensia nu are legatura cu încadrarea în grad de handicap, deci poate primi pensie. În opinia mea va fi încadrată și în grad de handicap, depuneti dosarul la dgaspc.
Dacă nu e persoana cu handicap, nu va avea aceleași drepturi, ci cele obișnuite ale unui pensionar.
În ce priveste locuinta sociala, trebuie depusa cerere la primarie .
A cui e casa în care stati cu copilul și câte camere are?
Am inceput sa strang actele necesare pt dosarul de pensionare si incerc de 2 zile sa fac programare la Comisia de expertiza medicala dar nu raspunde nimeni la telefon (am sa ma deplasez in persoana daca este cazul).
Apartamentul cu 3 camere, unde stam acuma eu cu sotul si fetita si mama mea, este al mamei mele (care este in viata, dar de aceea am dus-o pe sora in chirie pt ca, conform deciziei fetita si mama nu au voie sa mai stea impreuna. (sora fiind violenta fizic, verbal si emotional in trecut cu nepoata mea).
La comisia de expertiză medicală pentru pensionare nu se fac programări la telefon.
Prima dată duceți actele medicale, și atunci vă spune ziua când trebuie să se prezinte sora la comisie.
Probabil dosarul va trebui completat și cu alte acte medicale, și o să vă spună ce alte acte medicale să mai duceți.
Nu cheamă pe nimeni la expertiză medicală, până dosarul nu este complet cu actele medicale necesare.
Nu confundați încadrarea în grad de invaliditate, cu încadrarea în grad de handicap.
Observ că faceți mari cofuzii, și dacă nu vă informați, o să faceți multe drumuri pentru clarificare și veți pierde timp.
Pensie de handicap nu există, ci pensia e doar de boală sau corect este numită pensie de invaliditate.
Dreptul la transport urban graduit îl au persoanele cu handicap, nu și pensionarii de boală.
Persoanele cu handicap primesc lunar și o INDEMNIZAȚIE de handicap.
Am inteles. Ideea este ca de la casa de pensii mi-au zis ca avem nevoie de decizia de la comisia de expertiza medicala (noi avand momentan doar referatul medical unde este specificata boala). Tot de acolo am primit nr de telefon pentru a face programare. Multe drumuri am facut din pacate si cand a fost vorba despre nepotica, pentru a-i face dosarul CES, deci sunt obisnuita :), Nu am nici o problema in a depune timp, si efort atata vreme cat pot face ca sora mea sa isi primeasca toate drepturile care i se cuvin. Vina ei este intr-adevar ca nu a acceptat ca are o problema multi ani si s-a agravat situatia, dar nu o condam pentru boala care o are (nu mi-as dori nici o clipa sa fiu in locul ei, cu vocile din cap care nu ii dau pace). Voi face tot posibilul si toate demersurile, ca sa obtina toate beneficiile ce i se cuvin. Va multumesc din suflet pt clarificari.
Vedeți că vă trebuie pe lânga referatul de la doctorul psihiatru și EVALUARE PSIHOLOGICĂ de la un psiholog specializat pe psihologie clinică. Trebuie la dosar și câteva bilete de ieșire din spital de la psihiatrie.
Vă dau și aceste informații pentru a vă ajuta să nu mai faceți atâtea drumuri obositoare.