avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile unui bolnav cu schizofrenie paranoida
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile unui bolnav cu schizofrenie paranoida

Buna ziua, va deranjez din nou pentru a clarifica urmatoarele intrebari pe care le detin.
Sora mea, are drepturile parintesti suspendate, din iunie anul acesta, iar nepotica mea se afla in plasament in regim de urgenta la mine si la sotul meu (avem decizia tribunalului in acest sens).
Acum o luna am internat-o voluntar pe sora mea la spitalul psihiatric din oras, iar in urma investigatiilor a primit diagnosticul de schizofrenie paranoida.
Ca si vechime in munca are 22 de ani si 10 luni. Am inceput demersurile pentru a-i face dosarul de pensionare.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- daca, comisia nu ii stabileste nici un grad de handicap va primi totusi pensie pe baza diagnosticului?
- de ce alte drepturi beneficiaza un bolnav de schizofrenie paranoida?

Momentan sta in chirie fara forme legale intr-un bloc de garsoniere (deoarece a plecat de la domiciliul din buletin ca sa ramanem sa locuim noi cu fetita acolo). Am platit (eu) pe un an proprietarului chiria (pentru ca doar asa a acceptat sa aiba din nou chirias), am facut contract la un avocat. Dar nu voi avea de unde sa scot la finalul contractului din nou suma de 2000 de euro ca sa continue sa ramana acolo, de aceea ma intrebam ca oare nu ar putea sa beneficieze de o locuinta sociala?

Gratuitate la transportul in comun ar avea?

Precizez faptul ca sora este autonoma, isi face singura cumparaturi, mancarem curatenie, dar eu sunt cea care ii procura medicamentele, i le pregatesc conform schemei de tratament, eu am sa ma duc la controale cu ea, eu ma ocup sa ii rezolv treburile administrative etc.

Va multumesc anticipat si va doresc o zi placuta!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Decembrie 2023
ionica3727, utilizator
Cel mai recent răspuns: ionica3727 , utilizator 14:30, 6 Decembrie 2023
Multumesc frumos. I s-a facut evaluare psihologica in spital, in timpul internarii. Apreciez tot ajutorul! Sarbatori fericite va doresc!
Daca tot v-ati prins in tevatura asta - care e mare mancatoare de timp - faceti in paralel ( asa cum ati fost sfatuita ) si dosarul pentru incadrarea in grad de handicap . Va fi vazuta tot de o comisie , dar alta decat cea de incadrare in grad de invaliditate , pentru asta va adresati DGASPC , tot cu actele medicale . Sora dvs. ar putea avea dreptul ( daca cele doua comisii asa considera ) si la pensie de invaliditate , si la indemnizatie de handicap , simultan , cele doua nu se exclud reciproc . Si - cum fiecare leut conteaza ... Un certificat de handicap ar conta si la Primarie la solicitarea unei locuinte sociale .
Ultima modificare: Miercuri, 6 Decembrie 2023
CHKa, utilizator
Va multumesc din suflet pentru sfaturi. Asa voi proceda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schizofrenie paranoida in faza irecuperabila si gradul accentuat? lidiav lidiav Sora-mea are schizofrenie paranoida si ,conform referatului medical, este in faza irecuperabila. Prima internare a fost in 1988 (la 26 de ani) apoi au urmat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am 24 de ani și sufăr de schizofrenie paranoida, ... Mario2425 Mario2425 Buna ziua am 24 de ani și sufăr de schizofrenie paranoida, pot câștiga bani de pe urma asta in vreun fel sau altul mă puteți ajuta să știu unde pot ... (vezi toată discuția)
Drepturi financiare pentru persoana cu grad de invaliditate 2 DanutzGenila DanutzGenila Buna ziua. Mama mea are o Decizie asupra capacitatii de munca cu diagnosticul Schizofrenie paranoida, grad de invaliditate 2, din anul 2005. A beneficiat de ... (vezi toată discuția)