avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna seara! Va rog sa ma ajutați si pe mine cu o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna seara! Va rog sa ma ajutați si pe mine cu o problema! In ...

Buna seara!
Va rog sa ma ajutați si pe mine cu o problema!
In luna noiembrie eu mi am lucrat orele(168) dar pe langa aceste ore, fiindca eu lucrez pe data de 30 noiembrie a trebuit sa muncesc 8 ore suplimentar, deci in final am un total de 176 de ore
Intrebarea mea este urmatoarea.. Este normal sa ma puna sa lucrez suplimentar acele 8 ore?
Cum se calculează?
Trebuie lucrate 168 de ore fara ziua de 30 noiembrie?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 04:58, 7 Decembrie 2023
1, Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112 din codul muncii, este considerata munca suplimentara.

2.Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

3. La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115 C.mun. , dupa caz.

4. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

5. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere Rusu Adriana Rusu Adriana Buna seara! Dispecerii , agentii de securitate si paza daca lucreaza in zilele libere legale sunt sau nu platiti dublu ? Mentionez ca la aceste firme plata ae ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare si orelor lucrate in zile de sarbatoare legala naepot naepot Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu cum este legal sa se faca plata unui salariat care a realizat ore suplimentare si ore in zi de sarbatoare legala. Ex. luna ... (vezi toată discuția)
Cate ore? cristins cristins as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita? (vezi toată discuția)