Buna ziua,
am o intrebare si eu.
Sunt o parinte divortat cu fiul meu de 13 ani si ma confrunt de o situatie absurda.
Fratele fostei sotie tine aprox 150 de oi si fiul meu este pus la lucru in fiecare zi, intretinerea animalelor, le da mancare etc.
Intrebarea mea: este sau nu ilegal acest lucru? Ma refer la faptul ca aceasta "munca" in mod normal ar trebui platit pentru un adult.
Sa nu mai vorbesc de faptul ca sufera si zilele comune prevazute in acordul comun prin care am facut divortul.
La 13 ani copilul nu poate fi platit caci legal nu poate fi angajat,
Art 87 Lg 272/2004 dispune in sensul
(1) Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva exploatării şi nu poate fi constrâns la o muncă ce comportă un risc potenţial sau care este susceptibilă să îi compromită educaţia ori să îi dăuneze sănătăţii sau dezvoltării sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale.
(2) Este interzisă orice practică prin intermediul căreia un copil este dat de unul sau de ambii părinţi ori de reprezentantul lui legal în schimbul unei recompense sau nu, în scopul exploatării copilului sau a muncii acestuia.
(3) În situaţiile în care copiii de vârstă şcolară se sustrag procesului de învăţământ, desfăşurând munci cu nerespectarea legii, unităţile de învăţământ sunt obligate să sesizeze de îndată serviciul public de asistenţă socială. În cazul unor asemenea constatări, serviciul public de asistenţă socială împreună cu inspectoratele şcolare judeţene şi cu celelalte instituţii publice competente sunt obligate să ia măsuri în vederea reintegrării şcolare a copilului.
Art. 49 din Constitutie – Protecţia copiilor şi a tinerilor
(1) Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor.
(2) Statul acordă alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap. Alte forme de protecţie socială a copiilor şi a tinerilor se stabilesc prin lege.
(3) Exploatarea minorilor, folosirea lor în activităţi care le-ar dăuna sănătăţii, moralităţii sau care le-ar pune în primejdie viaţa ori dezvoltarea normală sunt interzise.
(4) Minorii sub vârsta de 15 ani nu pot fi angajaţi ca salariaţi.
(5) Autorităţile publice au obligaţia să contribuie la asigurarea condiţiilor pentru participarea liberă a tinerilor la viaţa politică, socială, economică, culturală şi sportivă a ţării.
Reglemantari similare avem si actele normative ale UE si ONU.
In calitate de parinte discutati aceste aspecte cu cei in cauza, inclusiv minorul si daca nu gasiti o rezolvare sesizati protectia copilui din localitatea de domiciliu.