Vin cu o problema in care este posibil sa ma aflu, am semnat pentru un curs pe care platesc in jur de 1450 de lei lunar. Este un curs de Java, iar problema in momentul de fata este ca doresc sa renunt deoarece simt ca cursul respectiv nu ma ajuta. Problema este o alta: contractul pe care l-am semnat contine o clauza abuziva - poti renunta la curs numai in primele 2 saptamani de la inceperea acestuia - din ce m-am informat, mai toti cursantii care au renuntat si in acele 2 saptamani, dar si dupa ce a trecut termenul, au fost cu totii dati in judecata.
Eu am facut 2 luni de zile din cursul acesta si iau in considerare renuntarea la acest curs. Avand in vedere situatia in care am aflu as dori sa stiu ce ar fi mai bine de facut, dar in plus as dori sa mai adaug ca acesti domni se afla deja in foarte multe dosare de judecata.
Si as mai dori sa situ, in cazul in care ma vor da in judecata si voi merge mai departe cu aceasta situatie, va aparea asta si in cazierul meu judiciar? Va afecta la angajare?
Multumesc din nou si daca se poate sa ma sfatuiti sa stiu cum ar fi mai ok sa procedez.
Nu se poate rezilia, trebuie neaparat platit integral cursul. Tocmai de aceea spuneam ca este un contract cu clauze abuzive.
Stiu de o singura persoana ca a castigat cazul cu ei. Dar din ce am mai citit, nu am mai gasit nimic despre ei.
Citez:
"IV) Drept de retragere (conditiile, termenele si procedurile de exercitare a dreptului, formulat tipizat de retragere)
In cazul in care veti incheia Contractul la distanta sau in afara spatiilor comerciale, veti beneficia de dreptul de retragere, cu aplicarea urmatoarelor prevederi:
1. Veti avea dreptul sa va retrageti din Contract in termen de 14 zile de la data incheierii acestuia, fara sa fiti obligati sa justificati decizia de retragere.
Modelul de formular de retragere este atasat la prezentele Reguli. Folosirea lui nu este insa obligatorie.
2. Nu va veti putea insa exercita dreptul de a va retrage din Contract in cazul in care serviciul a fost deja prestat integral de noi. "
"B. PRIN REZILIERE, de către oricare dintre părți.
Organizatorul are dreptul de a rezilia contractul, fără nicio notificare prealabilă, în situația în care Participantul nu își
îndeplinește obligațiile esențiale contractuale sau le îndeplinește în mod necorespunzător.
Se consideră că Participantul nu și-a îndeplinit obligațiile esențiale sau le-a îndeplinit în mod necorespunzător, în
următoarele situații:
- În cazul în care Participantul nu plătește Formarea în termenul specificat în conformitate cu anexa 5 din Contract. În
situația în care Organizatorul nu notifică rezilierea Contractului acesta are dreptul să refuze furnizarea de servicii, adică
dreptul de a impiedica participarea acestuia la Formare până la plata taxei specificate la anexa 5 din Contract.
- În caz de încălcare gravă a obligațiilor impuse Participantului, prevăzute la Anexa nr.4 Obligațiile Participantului din
Regulament, în special în caz de comportament necorespunzător al Participantului în timpul cursului de Formare în Clasa
Virtuală. În situația în care Organizatorul nu notifică rezilierea Contractului, acesta are dreptul să refuze furnizarea de
servicii către Participant. În situația descrisă în anterior, Organizatorul are dreptul să împiedice Participantul să participe pe
viitor la Formare în cadrul Clasei Virtuale. Această circumstanță este considerată absență a Participantului la Formare într-o
anumită zi de Formare. Abținerea de la furnizarea de servicii de Formare nu constituie o executare necorespunzătoare a
Contractului.
Document Ref: 8BEIR-SWEWA-NQVRT-EVKET Page 20 of 26
PAGE13 | NUMPAGES23
Participantul are dreptul de a rezilia contractul în cazul în care Organizatorul nu își îndeplinește obligațiile esențiale sau le
îndeplinește în mod necorespunzător. Se consideră că Organizatorul se află în culpă contractuală cu privire la îndeplinirea
obligațiilor estențiale, în situația în care acesta, din motive imputabile, nu desfășoară cel puțin 3 cursuri consecutive.
Excepție de la situația anterior menționată o constituie cazurile care determină împiedicarea cursurilor din motive
independente de voința Organizatorului.
C. PRIN ACORDUL PĂRȚILOR.
Părțile pot stabili, de comun acord, încetarea contractului. Clauzele încetării vor fi stabilite printr-un act adițional la
prezentul contract.
D. ÎN CAZ DE FORȚĂ MAJORĂ
Organizatorul are dreptul să înceteze Contractul sau să suspende cursurile cu efect imediat, în caz de :
forță majoră (de exemplu, dezastru natural, război, grevă, epidemii, restricții impuse de către autorități etc) sau alte motive
independente de voința Organizatorului; în acest caz, Organizatorul va propune într-un termen rezonabil, dar nu mai tarziu
de 2 luni de la încetarea efectelor evenimentului, care a dus la încetarea Formării sau la suspendarea cursrurilor, o altă dată
pentru punerea în practică sau rambursarea taxei de Formare în sumă proporțională cu sfera serviciilor prestate;"
Aveți varianta amiabilă, spuneți în scris organizatorului care sunt motivele pentru care doriți sa reziliati contractul, vedeți ce pretenții are și dacă este de acord.
În instanta, în general, nu poate fi solicitata cu foarte mare succes o suma pentru care nu s-a prestat niciun serviciu. Asa ca, cel mai corect, pare a fi sa plătiți contravaloarea cursurilor la care ați participat.
Dar, pot exista în contract, asa numite penalități.
Trebuie sa cititi contractul cu un avocat, sa faceți o notificare corespunzătoare către organizatorul de curs și sa discutați cu ei varianta rezilierii de comun acord fără plata de penalități.