Buna seara,
Este posibil ca nascand un copil cu un strain intr-o alta tara (tara de origine a barbatului) sa nu mai pot iesi de pe teritoriul tarii respective si sa ma intorc in tara mea cu copilul daca el va recunoaste copilul inainte de nastere? El poate face recunoasterea fara acordul meu? De asemenea, poate sa faca opozitie la iesirea copilului de pe teritoriu?Precizez ca nu suntem casatoriti.
Multumesc anticipat!
Copilul poate fi recunoscut doar după ce se naște.
Pentru recunoașterea lui, tatal nu are nevoie nici de acordul și nici de prezenta dvs.
După recunoașterea acestuia, puteți sa veniți în tara doar cu acordul tatălui.
De asemenea, inclusiv pentru transcrierea certificatului de nastere în România o sa aveți nevoie de acordul tatalui și de anumite acte de stare civila din partea lui.
Dacă mai aveți timp, este preferabil sa veniți sa nașteti în România și sa deschideți aici proces pentru a se stabili locuinta copilului la dvs cat si sa exercitati singura autoritatea parinteasca asupra copilului( dacă va încadrați în motivele strict și limitativ prevazute de lege).
Contactați un avocat și discutați in detaliu situatia astfel încât sa cunoașteți toate aspectele juridice.
Ba da, in Olanda "fructul nenascut" poate fi recunoscut de catre tata inainte de nastere, iar prin nastere devine automat supus olandez. Cu precizarea ca procedura exista doar pentru femei necasatorite. Pentru femeile casatorite, sotul este automat considerat tatal copilului, iar daca nu este asa trebuie dovedit in instanta. Nu stiu ce se intampla in cazul in care mama este casatorita cu o alta femeie, probabil ambele devin din punct de vedere legal mame ale copilului, dar s-ar putea ca tatal sa poata recunoaste copilul. Si nu stiu in ce masura paterneriatul inregistrat este conisderat echivalent casatoriei.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Am contactat un avocat aici si mi-a zis ca atata timp cat nu va fi cerere in instanta , o judecata, tatal nu are cum sa opreasca iesirea mea de pe teritoriul strain.
Dar nu stiu daca pot sa refuz o chemare in instanta de exemplu daca tatal o va cere la un moment dat.