avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl meu a decedat în septembrie 2023. A fost ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl meu a decedat în septembrie 2023. A fost căsătorit ...

Tatăl meu a decedat în septembrie 2023. A fost căsătorit de 2 ori, prima dată în București, a doua oară în Bocșa. Din prima căsătorie a rezultat un copil-eu, și sunt singurul copil. În București a moștenit împreună cu fratele casa și terenul de la părinți. După divorț s-a mutat în Bocșa, s-a căsătorit și acolo a trăit pina la sfirsitul vieții. Soția a doua a dat declarație cu martori ca renunță la partea ei de moștenire în București în favoarea mea. Cit durează procedura de succesiune în acest caz? Ce acte îmi trebuie? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Alina-Bocsa , utilizator 20:07, 13 Decembrie 2023
Alina-Bocsa a scris:
Soția a doua a dat declarație cu martori ca renunță la partea ei de moștenire în București în favoarea mea.


1. O declarație de renunțare trebuie dată în formă autentică. (Cum a dat-o? Dacă e dată pe-un colț de masă, "cu martori", aceea nu este o declarație de renunțare).
2. Nu există renunțare în parte! Ori accept, ori renunț. Nu există renunț la capră și accept varza. (casa din București vs. ce o mai fi, pe te miri unde). E totul sau nimic (altminteri cine ar accepta datoriile unei moșteniri, dacă ar fi pe alese?). Renunțătorul este considerat că nu a fost niciodată moștenitor.

Pentru dezbaterea moștenirii trebuie să vă adresați unui notar de la locul ultimului domiciliu al defunctului. Și, după cum ziceți că ar arăta "renunțarea" aceea, vă fi necesar să vină și soția defunctului la această dezbatere.

Ar fi preferabil să dați și dvs. o declarație de acceptare a moștenirii (la orice notar) în max un an de la data decesului. Poate nu dați vreo declarație de renunțare, crezând că renunțați doar la te miri ce de prin Bocșa! Repet: Nu există renunțare în parte. Renunțătorul este considerat că nu a fost niciodată moștenitor!

Ulterior dezbaterii, în etapa partajului, puteți conveni asupra a cine și ce primește în proprietate exclusivă (x casă din București, Y bunul cutare de prin Bocșa).
Ultima modificare: Miercuri, 13 Decembrie 2023
romascanu, moderator
Mulțumesc pt raspuns. Soția a dat declarație în fața notarului. Casa din Bocșa este a soției și moștenită de la părinți.
Imediat după deces am fost la un notar în Bocșa, am lăsat actele precizate, după o lună m-am deplasat din nou în Bocșa să văd cum se desfășoară procedura. Am fost înștiințat ca dosarul nu s-a deschis încă, și ca procedura va dura un an. Am luat dosarul și am aplecat la alt notar. Acum în decembrie mă găsesc în aceeași situație. Nimic nu s-a început. Eu nu pot să fac drumul peste ocean așa des. Nu înțeleg ce se întâmplă și cum pot să acționez
Ultima modificare: Joi, 14 Decembrie 2023
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire din partea copiilor aflati in strainatate mugurelu mugurelu Ion moare. La mostenire vin sotia si 3 copii dintr-o casatorie anterioara a acestuia. Un copil se afla in tara, doi in strainatate. Copii sunt de acord sa ... (vezi toată discuția)
Despre mostenire radud62 radud62 In acest an ambii parinti au decedat( aprilie 2012). A ramas o casa si terenul aferent. Suntem trei frati: doi locuiesc in alte localitati iar o sora ... (vezi toată discuția)
Mosenirea -problema saraciei ADRIANA STEFANIA ADRIANA STEFANIA O sa incep prin a spune ca in urma cu 6 saptamani fratele soacrei mele a murit din cauza unui infart la varsta de 55 de ani .Casatorit in urma cu 5 ani de zile ... (vezi toată discuția)