Sa încep cu acel plafon. De la 1 ianuarie nu mai e valabil. Se referea ca dacă îl depășiti, trebuia sa fi platit contribuția la sănătate. Din ianuarie se va plăti oricum.
Acum, pentru înregistrarea ca pfa va trebui sa mergeți la registrul comerțului sa va înregistrați. Dacă treaba este ca va obliga sa aveți acest pfa activ de la începutul lunii ianuarie, trebuie sa va cam grăbiți sa depuneți actele.
După ce primiți decizia de înregistrare a pfa-ului, veți depune și declaratia unica la finanțe cu valorile estimate a le realiza în 2024 pentru venituri și cheltuieli deductibile.
Păstrați cu atenție intr-un dosar toate documentele contabile, facturi, bonuri fiscale de la înregistrarea pfa-ului pentru ca să le puteți deduce ca și cheltuieli.
După înregistrarea la registrul comerțului va trebui sa achiziționați cu factura pe pfa un registrul jurnal de încasări si plati in care veți inregistra toate incasarile (inclusiv cele în contul bancar al pfa conform extrasului de cont), cât și toate plățile doar conform documentelor doveditoare.
Apoi după înregistrarea la registrul comerțului veți semna cu beneficiarul un contract de prestari servicii în care veți detalia tot ce veți presta, prețul, modul și termenul de plata, timpul cât va fi valabil contractul (e recomandabil minim un an cu posibilitatea de prelungire cu aceeași perioada prin acte adiționale semnate între parti).
Apoi la începutul fiecărei luni, pentru luna precedenta, veți semna cu beneficiarul un raport de activitate in baza catuia veți completa factura în baza căreia el va va plăti. În contractul de care va scriam mai sus, treceți toate detaliile privind evidenta/modul de inregistrare a prestațiilor dumneavoastra catre beneficiar. Nu mergeți deloc pe înțelegeri verbale. Tot ce conveniti cu el sa rămână scris ca apoi în timp sa nu apară divergente. Deasemenea acel raport de activitate cuprinde tot ceea ce ați prestat în luna precedenta, confirmat și de către beneficiar. Numai după ce aveți acest document semnat și de beneficiar intocmiti factura. Astfel evitați situația în care dumneavoastră spuneți ca ați făcut asta și asta, iar el nu recunoaște și nu va plătește întreaga factura.
Orice modificări ulterioare ale înțelegerilor de la început, sa le faceți prin acte adiționale la acest contract de prestari servicii.
Aveți în vedere ca de la 1 ianuarie va trebui sa emiteți catre beneficiar doar factura electronica folosind e-factura.
Pentru pfa veți plăti anual impozit pe venit 10% aplicat la venitul anual net adică venitul total anual incasat - cheltuieli deductibile totale anuale platite.
Și contributii sociale la sănătate 10% și pensie 25% (procente aplicate la plafonul sariilor minime în care va incadrati). Astea vor fi trecute in declaratia unica pe xare o veți depune în 2025 pentru închiderea anului 2024.