avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Pfa

Bună ziua. În anul 2023 am fost angajat part-time 2h ca și livrator food. Am fost înștiințat de către firma ca de la 01.01.2023 ca să putem continua colaborarea trebuie sa îmi fac firma-PFA. Îmi puteți spune care sunt obligațiile mele ca și PFA? Specific ca am un serviciu de 8 ore cu contract. Treaba asta o fac part Time.
Aș dori să știu care sunt taxele care trebuiesc plătite... am înțeles ca am un plafon de câștiguri care nu trebuie depășit (18000 ron exemplu). Îmi cer scuze dacă am postat în secțiunea greșită. Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Ultima modificare: Joi, 14 Decembrie 2023
popalucian, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:55, 14 Decembrie 2023
Sa încep cu acel plafon. De la 1 ianuarie nu mai e valabil. Se referea ca dacă îl depășiti, trebuia sa fi platit contribuția la sănătate. Din ianuarie se va plăti oricum.
Acum, pentru înregistrarea ca pfa va trebui sa mergeți la registrul comerțului sa va înregistrați. Dacă treaba este ca va obliga sa aveți acest pfa activ de la începutul lunii ianuarie, trebuie sa va cam grăbiți sa depuneți actele.
După ce primiți decizia de înregistrare a pfa-ului, veți depune și declaratia unica la finanțe cu valorile estimate a le realiza în 2024 pentru venituri și cheltuieli deductibile.
Păstrați cu atenție intr-un dosar toate documentele contabile, facturi, bonuri fiscale de la înregistrarea pfa-ului pentru ca să le puteți deduce ca și cheltuieli.
După înregistrarea la registrul comerțului va trebui sa achiziționați cu factura pe pfa un registrul jurnal de încasări si plati in care veți inregistra toate incasarile (inclusiv cele în contul bancar al pfa conform extrasului de cont), cât și toate plățile doar conform documentelor doveditoare.
Apoi după înregistrarea la registrul comerțului veți semna cu beneficiarul un contract de prestari servicii în care veți detalia tot ce veți presta, prețul, modul și termenul de plata, timpul cât va fi valabil contractul (e recomandabil minim un an cu posibilitatea de prelungire cu aceeași perioada prin acte adiționale semnate între parti).
Apoi la începutul fiecărei luni, pentru luna precedenta, veți semna cu beneficiarul un raport de activitate in baza catuia veți completa factura în baza căreia el va va plăti. În contractul de care va scriam mai sus, treceți toate detaliile privind evidenta/modul de inregistrare a prestațiilor dumneavoastra catre beneficiar. Nu mergeți deloc pe înțelegeri verbale. Tot ce conveniti cu el sa rămână scris ca apoi în timp sa nu apară divergente. Deasemenea acel raport de activitate cuprinde tot ceea ce ați prestat în luna precedenta, confirmat și de către beneficiar. Numai după ce aveți acest document semnat și de beneficiar intocmiti factura. Astfel evitați situația în care dumneavoastră spuneți ca ați făcut asta și asta, iar el nu recunoaște și nu va plătește întreaga factura.
Orice modificări ulterioare ale înțelegerilor de la început, sa le faceți prin acte adiționale la acest contract de prestari servicii.
Aveți în vedere ca de la 1 ianuarie va trebui sa emiteți catre beneficiar doar factura electronica folosind e-factura.
Pentru pfa veți plăti anual impozit pe venit 10% aplicat la venitul anual net adică venitul total anual incasat - cheltuieli deductibile totale anuale platite.
Și contributii sociale la sănătate 10% și pensie 25% (procente aplicate la plafonul sariilor minime în care va incadrati). Astea vor fi trecute in declaratia unica pe xare o veți depune în 2025 pentru închiderea anului 2024.
Ultima modificare: Joi, 14 Decembrie 2023
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt obligațiile fiscale ale unei pfa dacă o societate incheie cu aceasta un contract de colaborare/prestări servicii? Aliona M. Aliona M. Bună ziua, Am un PFA în domeniul traducerilor. Vă rog sa mă informați cum se procedează în cazul unui contract de prestări servicii/contract cu normă ... (vezi toată discuția)
Pfa 6202 și sistemul real: taxe 2024 valentin471 valentin471 Vă salut cu respect. Sunt un tânăr de 20 de ani care deține un PFA cu cod CAEN 6202. Conform noului Proiect de Ordin, codul meu CAEN nu va mai face parte ... (vezi toată discuția)
Pfa - ce trebuie sa stiu? SANTIER SANTIER Buna ziua! Va adresez o serie de intrebari legate de PFA, intrucat este prima data cand ma confrunt cu acest aspect. 1. Contributiile se platesc fie la ... (vezi toată discuția)