avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune legală sau testamentara? ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune legală sau testamentara?

Bună seara!
După decesul soacrei mele, la data de 11.11.2020, încă nu s-a dezbătut succesiunea între moștenitori: soțul defunctei și cei doi copii pe care îi au împreună, La data decesului, cei doi soți dețineau două imobile (o casă cu terenul aferent și un apartament), două terenuri (unul în intravilan și altul în extravilan), un autoturism, un loc de veci, bani în conturi de economii (pentru bani s-a dezbătut succesiunea în decembrie 2020).
Prealabil decesului (cu cca două săptămâni înainte se gândea că poate moare pentru că se simțea foarte rău), mama-soacră ne-a lăsat în scris câteva indicații legat de ce mai e de făcut la cimitir, ne-a detaliat tot ceea ce făcuse mai important în ultimul timp legat de proprietăți, ce sume economisise pentru fiecare nepot, cum să o îmbrăcăm pentru slujba de înmormântare, ne-a lăsat o listă cu bunurile de moștenit etc., dar și cum să le împărțim, și anume: băiatul (soțul meu) primește casa cu terenul înconjurător și terenul extravilan, iar celalalt copil, primește apartamentul și terenul intravilan. Lângă această imparteala sunt semnăturile amândurora, adică ale socrilor mei.
După această expunere, urmează și întrebările mele: 1. putem considera aceste câteva pagini, scrise de mână de soacra mea, un testament? Asta, pentru că, după decesul soției, socrul meu, care locuiește singur în casă, s-a cam răzgândit, spunând că nu vrea să ne vadă în curte, că mama-soacră i-a cam forțat mâna să dea casa băiatului, că vrea și el ceva etc. 2. Dacă este vorba de un testament, il putem folosi în dezbaterea succesiunii?
3. Sau să dezbatem succesiunea conform legii?
Menționez că, deocamdată, eu și cu copiii noștri (ai mei și ai băiatului defunctei) locuim în București, bunurile fiind în alt județ și nu se pune problema să ne mutăm acolo. În plus, soțul meu locuiește în altă țară, unde are rezidență, loc de muncă etc. și nici el nu are de gând să se întoarcă curând. Dar, celălalt copil al defunctei, are domiciliul pe lângă părinții lui. Ca urmare, deja folosește apartamentul, iar terenul intravilan ce l-ar primi conform dorinței mamei lui, îl poate vinde foarte ușor (deja are clienți, dar nu are acte). Deci, aș putea spune că băiatul defunctei și cu mine avem și o problemă de ordin moral având în vedere că noi nu putem folosi bunurile de moștenit.
Ce sfaturi puteți să îmi dați?
Credeți că avem nevoie de un avocat?
Pentru dezbaterea succesiunii, soțul meu m-a împuternicit pe mine (am procură).
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:48, 15 Decembrie 2023
Daca nu e datat și semnat de dansa, nu poate fi considerat un testament , din start. Daca e...mergeti la notar ca mau sunt si alte condiții de îndeplinit. Daca nu e, nu are sens sa il mai arătați.
Acum recitind, vad ca are și semnatira socrului...nu are ce cauta pe un eventual testament al soacrei, putea semna doar ca martor .
Oricum, socrul e mostenitor rezervatar, qsa ca și daca aveati un testament în regula, putea fi atacat de el, de socru.
Deci veti dezbate succesiunea conform legii si qpoi veti face partajul.
Probabil ca celalalt fiu va avea de plătit ceva sulte.
Dacă bunurile sunt comune, socrul are deja jumatate din tot și va mosteni 1/4 din partea sotiei și copiii impart 3/4.
Faceri ceva socoteli și vedeți cam cât ii revine sotului dvs ca valoare..

"nctei și cu mine avem și o problemă de ordin moral având în vedere că noi nu putem folosi bunurile de moștenit."
Dvs nu aveti nicio problema, de nici un ordin ca nu aveti nimic de mostenit, sotul e cel care poate ridica pretentii. Ca v-a împuternicit e alta poveste.
Ultima modificare: Vineri, 15 Decembrie 2023
gi-jane2, moderator
In opinia mea , chiar daca acel inscris ar avea valoarea unui testament , dvs. ( ma rog , sotul dvs. ) a acceptat deja mostenirea legala , nu testamentara , cata vreme ati dezbatut succesiunea pentru acei bani din conturi . Prin urmare , cotele sunt deja stabilite , si asa raman . Nu-l tine nici o lege pe socrul dvs. sa respecte dorinta defunctei sale sotii , se poate razgandi de cate ori vrea ... PS. Daca dvs. oricum nu v-ati muta in acea casa , cum v-ati gandi sa folositi bunurile “ de mostenit “ ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fraier a scris:

Bună seara!
... încă nu s-a dezbătut succesiunea ...
...pentru bani s-a dezbătut succesiunea în decembrie 2020


Deci, succesiunea a fost dezbătută.
Succesiunea este a persoanei decedate (nu e a banilor, a mașinii ori a altor acareturi pe care le mai avea defunctul prin curte). Dacă există un certificat de moștenitor (fie și pentru banii aceia) înseamnă că succesiunea a fost dezbătută.

Pentru bunurile care au fost omise cu ocazia dezbaterii (aceea care a avut loc în dec. 2020) se poate elibera un certificat de moştenitor suplimentar (sau chiar mai multe). Însă, cotele succesorale sunt și rămân cele din certificatul dintâi.

Oricum, după cum povestiți, acea hârtie nu are valoarea unui testament. Testamentul olograf trebuie să fie scris în întregime, datat și semnat de testator/soacra in speță, nu și socrul. Două persoane nu pot testa prin același act (e nul).
Totuși, cu ocazia partajului, moștenitorii sunt liberi (dacă toți vor) să ajungă la exact ceea ce scrie în hârtia aceea, adică să respecte voința mamei lor, atunci când își vor împărțiți bunurile.
Ultima modificare: Vineri, 15 Decembrie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire nepoata Pandrea Raul Viorel Pandrea Raul Viorel In urma cu multi ani,sotia mea,nasa si bunica ei,au incheiat la Notariat un Testament prin care ii lasa sotiei mele,casa impreuna cu terenul aferent,in ideea ... (vezi toată discuția)
Mostenire si cota parte. hdanny hdanny Socrul si soacra mea detin doua proprietati. Un apartament si o casa. Soacra a decedat. Socrul meu vrea sa deschida succesiunea. Sotia mea mai are o sora. ... (vezi toată discuția)
Succesiune si altele standan54 standan54 Buna ziua, Am urmatoarea problema: socrul a decedat,casa este pe numele soacrei, de asemenea mentionez ca toate contractele de utilitati sunt tot pe numele ... (vezi toată discuția)