Buna ziua,
Am urmatoarea problema: socrul a decedat,casa este pe numele soacrei, de asemenea mentionez ca toate contractele de utilitati sunt tot pe numele soacrei.Din prima casatoriei a soacrei este un copil, din casatoria cu socrul decedat a reiesit un alt copil.Pe numele socrului este un depozit cu o anumita suma de bani. Intrebarile sunt :
1-Se face succesiunea dupa decesul socrului?Cine trebuie sa deschida succesiunea?
2-Exista termen pentru deschiderea succesiunii?
3-Copii au drept la ceva in varianta in care se vinde casa? Asta se doreste acum, vanzare casei pentru ca este greu sa stea singura si sa plateasca toate utilitatile.
4-Soacra are vreun drept asupra banilor din depozitul de la banca?Copilul din partea socrului nu vrea sa lichideze contul.Este normal asa ceva? Ideea fiind lichidarea depozitului si impartirea banilor intre soacra si copii.
1. Daca imobilul este dobandit in timpul casatoriei (chiar daca este doar pe numele soacrei), este bun comun, deci trebuie dezbatuta succesiunea pe jumatatea socrului.
Doar daca acea locuinta a fost dobandita de soacra prin mostenire de la parintii ei, prin donatie sau testament.
Succesiunea poate fi deschisa de oricare dintre mostenitori sau alta persoana interesata.
2.Nu, dar daca trec mai mult de 2 ani de la data decesului, se va percepe un impozit de 1% din valoarea bunurilor. Intr-un cuvant, puteti face cand doriti, dar dupa 2 ani, va costa mai mult.
3. Copilul soacrei nu are vocatie succesorala la mostenirea socrului. Pe socrul decedat il mostenesc soacra si unicul copil rezultat din casatorie. Ambii vor vinde, deci ambii incaseaza pretul.
4.Da, soacra are dreptul la 1/4, in calitate de sotie supravietuitoare. Din tot, nu doar din suma de bani.