avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Doresc sa ridic o întrebare cu trimitere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Doresc sa ridic o întrebare cu trimitere la acest ...

Buna ziua,
Doresc sa ridic o întrebare cu trimitere la acest art. din Legea 61/1991:

„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este interzisă” – arată Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Revenind asupra "prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare" as dori sa știu ce se înțelege prin 'intensitate mare" si 'producerea de zgomote, larmă' din punct de vedere legal?

Singurul zgomot din speța pe care o prezint eu este : ora 22:39, film la TV pe volum 15 ( plasma samsung), schimbări de doua vorbe timp de 3 minute aprox, si doua râsete din partea a doua persoane, subsemnata + un alta persoana; distanta dintre cele doua persoane fiind de 1 cm), ca sa se subînțeleagă decibelii vocii in momentul conversației).

Ce a urmat in timpul acestor 5 minute sa zicem in total : o serie de 5-6 pumni in peretele comun despărțitor, din partea vecinei de alături + o conversație telefonica de 20 minute cu soțul respectivei, acuzând ca ea nu poate sa doarmă, ca mi-a bătut la ușa si eu nu am deschis si ca i-am adresat cuvinte jignitoare( lucruri care nu s-a întâmplat in realitatea despre care vorbesc, pentru ca am fost educata si sfătuita sa nu intru in conflict cu oameni cu care nu poți comunica intr-un mod adecvat) . Tonul folosit timp de 20 minute acoperea orice zgomot pe care se presupune ca l-am provocat eu cu cateva minute in urma.

Asadar citind pe scurt speta mea, as dori sa stiu daca exista vreo sansa/metoda/modalitate de a inceta acest tip de hartuire emotionala in primul rand la care sunt supusa de cel putin 2 ani de cand locuiesc in acest bloc de apartamente.


Va multumesc in avans
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 09:45, 16 Decembrie 2023
ORDIN nr. 119 din 4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației

art. 16
(1) Dimensionarea zonelor de protecție sanitară se face în așa fel încât în teritoriile protejate să se asigure și să se respecte valorile-limită ale indicatorilor de zgomot, după cum urmează:
a) în perioada zilei, între orele 7,00-23,00, nivelul de presiune acustică continuu echivalent ponderat A (L_AeqT) nu trebuie să depășească la exteriorul locuinței valoarea de 55 dB;

b) în perioada nopții, între orele 23,00-7,00, nivelul de presiune acustică continuu echivalent ponderat A (L_AeqT) nu trebuie să depășească la exteriorul locuinței valoarea de 45 dB;

Solicitati autorității publice daca are în structurile proprii laboratoare de zgomot sau care au în atribuții realizarea de măsurări acustice în exteriorul și/sau în interiorul locuințelor sa efectueze o masurarea a nivelului de zgomot si asa va dati seama daca depasiti sau nu valorile de mai sus.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ordinul respectiv nu se referă la zgomotul din condominiu și nu are legătură cu legea 61/1991.
Nu există vreo limită masurabila impusa de lege.

Revenind la întrebarea pusă la inceput, soluția este ignorarea unui astfel de incident. Dacă cineva are probleme cu anumite zgomote, sa facă reclamație la poliție.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Decembrie 2023
latka, utilizator
De unde stiti ca nu are legatura ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Decembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ați scris chiar dvs., e vorba de zgomotul din exteriorul locuințelor, masurat la exterior. Ce se întâmplă între vecinii din condominiu nu are legătură cu aceste norme sanitare. Iar legea 61/1991 nu prevede valori limită , a caror depasire o poate măsura agentul constatator.

Modul de măsurare a zgomotelor exterioare e prevazut de legea 121/2019 și acolo scrie clar ca nu se aplică acelor "conflicte domestice" pe motiv de zgomot, între vecini.
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Decembrie 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limita legala zgomote in spatiu comun la bloc in decibeli. victor1906 victor1906 Buna ziua. Care este limita legala volum ton , zgomot , la bloc , in decibeli , si intervalul de timp giornalier pt. a putea sa ascult muzica cu volumul mai ... (vezi toată discuția)
Functionare spalatorie auto 24/7 Davai_davai Davai_davai O spalatorie auto care functioneaza langa mine si-a extins afacerea cu un punct nonstop jetwash. Aceasta extensie imi afecteaza proprietatea datorita ... (vezi toată discuția)
Cat de tare pot sa ascult muzica? irc80 irc80 Buna seara!As vrea sa stiu si eu cat de tare pot sa ascult muzica!Cei pusi pe rautati le spun de acum...ascult toate genurile de muzica incepand din ani 70 ... (vezi toată discuția)