avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Renuntare cerere chemare in judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Renuntare cerere chemare in judecata

Buna ziua!
Va rog frumos sa ma indrumati in problema mea. Pe scurt:
Reclamantul intr-un proces ajuns in apel depune o cerere de renuntare la judecata. La momentul depunerii dererii de catre reclamant, avocatul paratului in sedinta de judecata este de acord cu cererea reclamantului dar fara sa consulte clientul sau (in cazul meu paratul).
Pana la ce moment paratul poate spune ca nu este de acord cu cererea de renuntare a reclamantului chiar daca avocatul a spus altceva?
Daca reclamantul, in acest caz poate sa se razgandeasca si sa renunte la actiunea de chemare in judecata, poate si paratul?
Va multumesc pentru ajutor.
Ultima modificare: Duminică, 17 Decembrie 2023
Maria1712, utilizator
Cel mai recent răspuns: Maria1712 , utilizator 15:00, 21 Decembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca a facut apel, inseamna ca nu i-a convenit hotararea de la fond. De ce nu ati vrea sa renunțe el la apel? E în favoarea dvs.
Hotararea de la fond este in favoarea noastra dar am inteles ca poate introduce oricand o alta actiune cu acelasi obiect. In aceasta situatie ar insemna sa o luam de la capat. Cum as putea sa previn un nou proces?
Multumesc.
Nu ati inteles bine, daca nu face apel, hotararea rămâne definitiva.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Maria1712 a scris:

Hotararea de la fond este in favoarea noastra dar am inteles ca poate introduce oricand o alta actiune cu acelasi obiect.....


Potrivit art. 431 C.proc.civ., nimeni nu poate fi chemat în judecată de două ori în aceeaşi calitate în temeiul aceleiaşi cause şi pentru acelaşi obiect.
Astfel , daca va promova o noua actiune cu acelasi obiect puteti invoca exceptia autoritatii de lucru judecat.

De asemeea, jurisprudenţa constată a CEDO, unul din elementele fundamentale ale superiorităţii dreptului este principiul securităţii raporturilor juridice, care urmăreşte, între altele, ca soluţia dată şi rămasă definitivă să nu mai fie repusă pe rol ( Cauza Brumărescu c.României, text actului publicat în M.Of. nr. 758/28 nov. 2001). În virtutea acestui principiu nici una dintre părţi nu este abilitată să solicite supervizarea unei hotărâri definitive şi executorii doar în scopul obţinerii unei reexaminări a cauzei şi o nouă decizie despre acest subiect. Supervizarea nu trebuie să devină un apel deghizat şi simplul fapt că ar putea exista două puncte de vedere pe acelaşi subiect nu este un motiv suficient pentru rejudecarea unei cauze. Nu se pot face derogări de la acest principiu decât dacă există motive substanţiale şi imperioase care o cer (Cauza Riabykh împotriva Rusiei, nr.52.854/99), situaţie neîndeplinită în cauză. (Tribunalul Maramureș, Decizia civilă nr. 475 A/2016, portal.just.ro)
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La ce anume s-a renunțat?

Atenție la nuanțe.

Este o renunțatare la judecată? (este o renunțare la cererea de chemare in judecată? - renunțare care se poate face și in faza apelului)

Sau este o renunțarea la judecata apelului? (adică renunțare la calea de atac exercitată)

Renunțarea la judecată nu trebuie confundată cu renunțarea la judecata căii de atac.

În prima situație, luând act de renunțarea la judecată (renunțarea la cererea de chemare in judecată), instanța (instanta de apel, în speță) va dispune și anularea hotărârii pronunțate în cauză (respectiv anularea în tot sau în parte, în măsura renunțării, a sentinței pronunțate de prima instanță).
.
A doua situație reprezintă o achiesare la hotărârea de primă instanță. (nu se anulează/rămâne definitivă hotărârea primei instanţe)

Dacă sunteți în a doua situație, e de bine.
Dar, dacă sunteți în primă situație, e ... cam nașpa. Fiindcă echivalează cu "ștergerea cu buretele" a tot ce s-a întâmplat/judecat. Și reclamantul o poate lua de la capăt (dacă nu s-a împlinit vreun termen de prescripţie)
Ultima modificare: Luni, 18 Decembrie 2023
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Renuntare la capete de cerere pusa2mimi pusa2mimi As dori sa stiu daca am un proces la care nu s-a dat inca termen pot renunta la 2 capete de cerere din 3 (respectiv sa solicit numai repunerea in termen de ... (vezi toată discuția)
Model de declaratie renuntare la judecata clara56 clara56 Vreau sa vad un model de declaratie pe propria raspundere ca renunt la o actiune aflata pe rolul unei instante (vezi toată discuția)
Renuntare la partajul judiciar... raymona_r raymona_r Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea speta: In cazul unui partaj judiciar (intre frati, dupa decesul parintilor) inceput in 2013, daca reclamantul ... (vezi toată discuția)