avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA cu angajat full time, daca mai trebuie sa ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA cu angajat full time, daca mai trebuie sa plateasca contributii sociale in plus?

Buna ziua,
Am un PFA care in anul 2023 a realizat un profit intre 12 si 24 salarii minime brute. Pe acest PFA am un angajat care a fost plătit cu salariul minim si pentru care eu PFA angajator am plătit 12 salarii si contribuțiile aferente la CAS, CASS. Întrebarea mea este daca mai am de plata ceva inafara de cei 10% impozit pe profit la stat? Având in vedere ca eu ca si PFA am plătit contribuțiile sociale aferente celor 12 salarii deja pentru angajat.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CristiP112 , utilizator 13:28, 22 Decembrie 2023
Nu confundați ceea ce s-a plătit (pe CNP-ul salariatului) pentru venitul sub forma de salariu dat lunar angajatului cu contract de munca pe care-l aveți și ceea ce va trebui sa plătiți pentru pfa (codul fiscal sau CNP-ul dumneavoastra). Adică impozitul pe venitul din activitati independente 10% aplicat la venitul net și contribuțiile la sănătate 10% aplicat la plafonul celor 12 salarii, cum va incadrati, și la pensie 25%.
Deci va trebui sa completați declaratia unica la începutul anului 2024 pentru închiderea anului 2023 cu totalul veniturilor și cheltuielilor deductibile din 2023 pentru impozitul pe venit și partea de la asigurarea de sănătate și pensie.
Ultima modificare: Vineri, 22 Decembrie 2023
george-neagu, moderator
Va multumesc pentru raspunsul prompt. Deci nu ma raportez la pfa ca o entitate juridica, adica cum ar veni acel pfa a varsat in bugetul de stat contributia obligatorie de 12 salarii, dupa cum ziceti dumnavoastra PFA - ul meu va face plata de doua ori pentru cas, cass, odata pentru angajat si inca odata pentru cnp-ul meu ca si titular? Atunci nu ar fi dubla impunere pe acest PFA? Adica platesc ca si cum as fi depasit 24 de salarii minime brute, cand eu defapt am depasit doar 12...? De exemplu la un srl daca eu sunt administrator si am un angajat pot sa platesc contributiile si salariul doar pentru acel anagajat neffind obligat sa platesc si pentru mine acele contributii, nu inteleg de ce la PFA sa fie diferit...?
Plus ca pe CNP-ul meu se mai plateste inca odata CAS CASS fiind angajat cu norma intreaga, deci una peste alta incluzand salariatul eu o sa le platesc de 3 ori?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si angajat in 2024 ??? nu gasesc un raspuns ... Dozzzer Dozzzer PFA si Angajat in 2024 ??? buna...nu reusesc sa gasesc un raspuns clar nicaieri...asa ca sper sa ma puteti lamuri... sunt Angajat Norma Intreaga 8h si am ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru un pfa cu cod caen 4532 norma de venit Rusu88.rusu88@gmail.com Rusu88.rusu88@gmail.com Buna ziua . Pentru un pfa cu cod caen 4532 norma de venit este 34.000 lei. Cass ul si cas ul se calculeaza la norma de venit (34000lei ) sau la suma incasata ... (vezi toată discuția)
Venituri din activitati independente și dividende gabriela_iurascu gabriela_iurascu Buna ziua! O persoana obtine venituri din activitati independente de pe un PFA, dar si dividende din profitul unui srl. Pentru aceste venituri datoreaza CAS ... (vezi toată discuția)