avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am gasit un apartament de vanzare print-un agent ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am gasit un apartament de vanzare print-un agent imobiliar si ...

Am gasit un apartament de vanzare print-un agent imobiliar si am semnat un contract de intermediere imobiliara pentru acel apartament, comision 2,5%.
Intamplator, ulterior am gasit si proprietarul acelui apartament si am discutat direct cu el vanzarea/cumpararea proprietatii. Proprietarul apartamentului nu avea contract semnat de intermediere cu agentul dar i se cerea oricum un comision (asta e alt subiect).
Cert este ca vanzatorul a agreeat sa-mi vanda mie apartamentul si sa renunte la serviciile agentiei imobiliare cu care am semnat eu intermedierea.
Intrebarea mea este: poate agentul/agentia sa-mi blocheze cumpararea acelui apartament doar pe baza contractului de intermediere dintre mine si el si eventual sa-mi ceara daune (comisionul din contractul de intermediere) daca cumpar fara sa-i implic pe ei in procesul acesta?
Ultima modificare: Vineri, 22 Decembrie 2023
Matei Labra, utilizator
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 18:02, 18 Februarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
agentia va poate cere daune conform contractului incheiat cu aceasta.
Am editat un pic postul ca sa fie mai clar....vanzatorul a renuntat la reprezentarea prin agentie deci agentia nu mai are dreptul sa prezinte acel apartament pe piata deci nu mai poate comisiona...sau inteleg eu gresit?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, dar dvs aveți un contract semnat.
Nu știu dacă l-ati citit, dar dacă vânzătorul și cumpărătorul tranzacționează direct, fără implicarea agenției, aceasta poate solicita daune, conform contractului.
Nici vânzătorul nu poate renunta cu una, cu doua. Credeți că agențiile renunță atât de ușor?
Agenția află imediat că ați cumpărat și vă va cere in instanță daune care pot fi mai mari decât comisionul,dacă așa e prevazut în contract.
Citiți cu atenție contractul,scrie acolo cât trebuie să plătiți daune dacă încercați să evitați plata comisionului.
Sau poate sunt niște amatori.
Ultima modificare: Duminică, 24 Decembrie 2023
mitabiciclista, utilizator
Ideea este asa: vanzatorul a renuntat la reprezentarea prin agentie. Nu avea niciun contract cu ei. Doar se cunosteau. Astfel apartamentul in discutie nu mai poate fi vandut prin agentie. Adica eu, daca as vrea sa-l cumpar, ei nu mai pot intermedia pentru ca nu-l mai au in portofoliu, ceea ce ma pune in dilema: obiectul contractului de intermediere a disparut deci…va rog sa ma lamuriti…
Apreciez efoturile dvs!

Alte discuții în legătură

Buna,am fost la o agentie imobiliara ,am semnat un contract , ... Cristi H Cristi H Buna,am fost la o agentie imobiliara ,am semnat un contract , dupa care am vizionat un apartament cu cei de la agentie.Dupa mai multe zile am vorbit cu ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri legate de agentia imobiliara nagyemilia nagyemilia Buna seara! Va solicit ajutorul in legatura cu urmatoarea problema: Am contactat o agentie imobiliara in vederea achizitionarii unui imobil , am semnat un ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de contract de intermediere cumparare artstma artstma Buna ziua, am si eu o intrebare legata de titlul subiectului, insa inainte sa va povestesc putin cum am ajuns aici. Acu 2 luni am semnat un contract de ... (vezi toată discuția)