avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Declarare punct de lucru
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Declarare punct de lucru

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema:

Firma are sediul social intr-un apartament, unde nu se desfasoara nicio activitate si are 2 angajati: 1 contabil si un repezentant comercial.
Activitatea este pe teren.
Poate sa infiinteze un punct de lucru intr-o garsoniera pentru activitatea contabila a firmei?
Daca da, care dintre declaratiile pe proprie raspundere la ONRC, model 1 sau model 2 sau ambele se depun la ONRC?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 10:51, 1 Februarie 2010
Care ar fi din punctul dvs de vedere interesuil pentru inregistrarea unui nou spatiu ,in conditiile in care deja exista sediul social?
Teoretic poate infiinta puncte de lucru,filiale ,dar care este justificarea costurilor suplimentare ?
Punctul de lucru intentionati sa il deschideti in aceiasi localitate?
La sediul social se afla conducerea societatii si contabilitatea. De ce ar trebui sa infiintati un punct de lucru special pentru contabilitate si la o alta adresa?
Da, poate.
Trecind peste intrebarile ce se pot pune, referitoare la utilitatea sau logica unui asemenea gest si care privesc strict firma, va raspund astfel:
1. Poate infiinta un punct de lucru, iar declaratia necesara (tipizata model 1) se va da de ONRC;
2. In functie de modul in care este detinuta garsoniera (proprietate sau chirie), se va declara sau nu punctul de lucru si la administratia finantelor publice locale (Nu la ANAF!). Se va declara daca ati cumparat garsoniera.
Multumesc foarte mult pentru raspuns!

De precizat ca pentru garsoniera poate exista contract de comodat intre firma si asociatul firmei, contract de comodat care exista si pentru sediul social, intre aceleasi parti.

Deci e ok?

Deci trebuie completat numai modelul 1 la ONRCsi depus celelalte documente pt infiintarea punctului de lucru? fara modelul 2?
Imi cer scuze, dar am vrut sa scriu model 2, nu 1.
Deschiderea unor puncte de lucru noi sunt considerate modificari ale datelor initiale ale firmei.
In consecinta trebuie inregistrate si autorizate.
Pentru spatiul nou trebuie sa solicitati de la ONRC un certificat constatator , emis in temeiul art. 17, indice 1, din legea 359/2004 , care specifica:
(1) Biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, pe baza declaratiilor-tip prevazute la art. 15, elibereaza solicitantilor certificate constatatoare care atesta ca:
b) s-a inregistrat declaratia-tip pe propria raspundere, din care rezulta ca sunt indeplinite conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii, pentru activitatile declarate;
Concret:
- trebuie sa mergeti la ONRC si sa depuneti o Declaratie pe proprie raspundere (model 2), (cod: 11-10-142, o gasiti pe site-ul ONRC) prin care sa specificati ca indepliniti conditiile pentru desfasurarea activitatii la sediul nou, pe care trebuie sa-l nominalizati.
- cu aceasta ocazie mai faceti o cerere (cod 11-10-150), adresata judecatorului delegat, pe care o depuneti tot la ONRC, prin care solicitati inregistrarea mentiunilor, pe baza declaratiei tip (model 2) precum si judecarea cererii in lipsa dumneavoastra.

Dupa ce ati depus aceste acte , ONRC va elibera un Certificat constatator din care rezulta ca s-a inregistrat declaratia pe propria raspundere si in care se nominalizeaza activitatile pe care aveti dreptul sa desfasurati activitate pana la urmatoarea modificare.

Ln acelasi articol, la indice 2, se specifica:
" (1) In vederea efectuarii controlului de catre autoritatile publice competente privind conformitatea celor declarate potrivit art. 15, oficiul registrului comertului de pe langa tribunal transmite acestora copiile declaratiilor-tip si, pe cale electronica, datele de identificare ale persoanelor juridice, in termen de 3 zile de la data inregistrarii in registrul comertului.

Autoritatile competente vor verifica cele transmise de ONRC , iar daca sunt probleme vor actiona in conformitate cu prevederile aceluias articol (indice 3) , adica:
"(1) In cazul in care autoritatile publice competente constata ca nu sunt indeplinite conditiile legale de functionare, notifica acest fapt solicitantului, la sediul inregistrat, acordand un termen de remediere a neregularitatilor constatate. Termenul curge de la data primirii notificarii si poate fi prelungit la cererea expresa a solicitantului, adresata autoritatii publice competente.
(2) In cazul in care neregularitatile nu sunt remediate, autoritatile publice competente notifica oficiului registrului comertului de pe langa tribunal actul prin care s-a interzis desfasurarea activitatii, in termen de 3 zile de la emiterea acestuia, pentru a fi inregistrat din oficiu in registrul comertului.
Toate acestea sunt necesare la ONRC unde aveti inscrisa societatea.
In situatia in care punctul de lucru se deschide in alta localitate, nu aveti nimic de facut la ONRC din acea localitate, iar daca nu aveti peste 5 angajati si nici sediu cumparat ci cu contract de comodat (asa cum specificati), nu este necesara nici declararea fiscala la ANAF sau la finantele publice locale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punct de lucru udangiu udangiu Pasii si documentele necesare deschiderii unui [b]punct de lucru (magazin alimentar)[/b][i] (vezi toată discuția)
Inregistrare societate tip srl Nina1 Nina1 Ce documente sunt necesare pentru inregistrare sediul societate tip srl? Cu stima (vezi toată discuția)
Autorizatia ssm marianadavid marianadavid Buna seara, Societatile comerciale cu cod caen restaurante trebuie sa obtin aautorizatia din punct de vedere ssm de la ITM? Ce societati trebuie sa aiba ... (vezi toată discuția)