Pot modifica cuantum pensie alimentara stabilita la notar? Daca da, se ia si retroactiv?Bună ziua. Sunt divorțată de 10 ani, la notar, avem un copil ...
Bună ziua. Sunt divorțată de 10 ani, la notar, avem un copil și casa impreuna. De comun acord am stabilit ca domiciliul copilului va fi la mama, adică la adresa proprietății comune.. el s-a mutat, s-a insuarat, mai are un copil. Eu sunt tot I aceasta casa, cu același copil și cu aceeași pensie alimentara stabilita la momentul divorțului de 500 lei.. la un momenta dat l-am rugat sa mărească pensia alimentară, întrucât nimic nu mai e ca în 2013...nici preturi nici salarii, însă el mi-a spus ca nu considera ca e cazul sa îmi dea mai mult, bazandu-se pe faptul ca în actul notarial scrie suma de 500 lei pensie alimentara și nu am cum sa il oblig la altceva. Acum vin cu intrebarea: pot cere sa plătească 30% din salariu asa cum e legea (din câte știu eu)? Dacă da, pot lua și retroactiv? Ce înseamnă că perioada retroactiv? Și mai e un detaliu: el a virat banii în contul meu în fiecare luna. Partajul casei nu l-am făcut. El fiind coproprietar am stabilit ca vom plăti impozitul jumate jumate, însă în ultimii 5 ani el nu a plătit deloc. Eu am plătit jumătatea, însă el nu. Drept pt care i s-a pus poprire pe cont din aceasta cauza, el fiind obligat sa plătească întreaga suma restanta. Deodată el considera ca nu ar trebui sa plătească deloc impozit, dat fiind faptul ca el nu locuiește la adresa respectiva, și de supărare ca a fost nevoit sa plătească 3000 de lei, a hotărât ca timp de 6 luni nu îmi va mai plăti pensie alimentara deloc, pentru a-si recupera banii. În ce măsură ma ajuta faptul ca el nu îmi virează pensia alimentara în aceasta perioadă în situația prezentata la începutul mesajului meu?
Nu există nici o lege care să oblige procentul de 30% pentru un singur copil, legea impune doar niște procente maxime, dar nu fixe, care pot fi și mai mici, sau mai mari, DAR NUMAI când părțile negociază:
- 25% maxim pentru 1 copil
- 33% maxim pentru 2 copii
- 50% maxim pentru 3 sau mai mulți copii.
Legea nu trece peste negocierea părților, ați acceptat 500 lei lunar, retroactiv NU puteți cere nimic majorat.
Puteți cere modificarea cuantumului pensiei doar pentru viitor, și numai începând cu data când depuneți acțiunea la instanța de judecată.
CHKa
Utilizator 1din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimata @CTBx , poate era bine sa mai reflectati , inainte sa deschideti “ cutia Pandorei “ ... Daca veti solicita in instanta marirea pensiei alimentare , va spun cum as reactiona EU - daca as fi sotul dvs. : regula in materia pensiei alimentare ( asa spune legea ) este sa fie achitata in natura , prin asigurarea celor necesare copilului de catre ambii parinti , si doar daca parintele nerezident refuza , in bani . Eventual , parte in bani , parte in natura . Ori , tatal i-a asigurat copilului ( in natura ) un acoperis deasupra capului , prin acea jumatate de casa care ar fi proprietatea lui . Socotiti si dvs. cam cat ati putea incasa chirie - daca ar fi sa inchiriati casa - , impartiti la 2 , rezulta o suma pe care tatal nu a incasat-o , iar dvs. nu ati fost nevoita sa o platiti . Ceea ce nu inseamna ca n-ar putea cere de aici inainte ... sau chiar sa ceara partajul , de ce ar tine un bun care ii produce cheltuieli si nici un venit ? Eu nu spun , Doamne fereste , sa nu cereti marirea pensiei alimentare , ci doar sa aveti in vedere toate apectele ... si toate riscurile ... Pentru lunile cat nu achita pensia asa cum a fost stabilita la notar , puteti - desigur - sa-l executati silit .
el trebuie sa plateasca impozit ca e proprietar si se plateste pe proprietate. daca nu plateste pensia, ii puteti face plangere penala pt abandon si sa il executati silit.
Puteti cere ca instanta sa fixeze o pensie raporta la salariul lui si la faptul ca mai are un copil in intretienere, 1/3 din salariu.
mai departe, sa ceara partajul daca doreste.
Procentul stabilit de lege de 33% pentru 2 copii, se împarte egal la ambii copii, adică 16,66% pentru fiecare copil.
Sunteți sigură că 16,66% cât se cuvine copilului de la dumneavoastră depășește 500 lei lunar, rezultat din 33% din venitul lunar NET a tatălui copilului, împărțit la 2 copii`?
@CHKa
Exact asta fac aici prin prezentarea situatiei: reflectez puțin, sa vad dacă și cum ar trebui sa procedez In vederea maririi pensiei. Ca nu m-am dus in instanta. Mulțumesc pentru raspuns