Bună ziua! M aflu intr-o situație foarte delicata. Tatăl meu a decedat în anul 2014. Mama mea are un băiat din prima căsnicie. Acum 2 luni mama a căzut și si-a rupt mana. De atunci și pana acum am avut grija de ea cu totul. Și am decis de comun acord sa ducem dezbaterea succesiunii după tata. Mama se decide sa-mi facă acte mie.( este vorba de un apartament). Am fost la notar a făcut dezbaterea succesiunii Mama renunțând la moștenirea ei. Deci în actul de la notariat scrie ca este renuntatator la succesiune. Acum mama s-a răzgândit.in privința ca vrea sa-mi lase mie și partea ei cu act de întreținere. Eu aștept un act de la primare pt schimbarea rolului. Ce pot sa fac în continuare? Ma depășește aceasta întoarcere a mamei.
Va mulțumesc
Sa va răspund atunci ca nu am dat toate detaliile de la început....fratele meu a primit o garsoniera de la mama ,adică garsoniera unde a stat împreună cu mama....apoi mama casatorindu-se cu tata i-a lasat-o lui...deci clar ca nu l-a neglijat și aici este de vorbit, fratele meu ce pot sa spun faptul ca l-a bătut pe tata ... a batut-o chiar și pe mama noastră asa ca va rog frumos sa vorbim doar despre situația tip. În ceea ce privește dacă pot sa o dau în judecata . .cred ca ar trebui și aici este o situație care chiar nu as vrea sa mi-o amintesc. Oricum eu va mulțumesc pt ajutor și va rog sa va abțineți de la alte judecati și comentarii. Va mulțumesc.
Puteți sa o dați în judecata în sensul de a face partajul după tatăl dvs și a va lua fizic partea ce vi de cuvine (fie sub forma de bunuri, fie sub forma de bani).
Atât.
Nu aveți cum să vă obligați mama să încheie cu dvs. un contract de întreținere, astfel încât la final să rămâneți și cu partea ei din casă, care înțeleg că a fost bun comun cu tatăl dvs. Trebuie să o convingeți, iar dacă refuză, după decesul ei, va trebui să faceți succesiunea și apoi partaj cu fratele dumneavoastră, astfel încât să dobândiți proprietatea exclusivă a casei, plătindu-i fratelui sultele pentru cota lui de 1/4 (1/2 din cota de 50% aflată acum în proprietatea mamei).
Lulica
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Am o prietena care are un caz putin asemanator. Sora ei a plecat, nu a vorbit deloc cu parintii, a venit doar a doua zi dupa inmormantarea mamei pentru a face succesiunea. A primit jumatate din mostenire. In paralel sora care a ingrijit mama multi ani a obtinut in instanta jumatate din cheltuielile pe care le-a putut dovedi ca le-a facut pentru intretinerea mamei. In cazul in care nu reusiti sa incheiati cu dansa un contract de intretinere, parerea mea este sa urmati sfatul domnului avocat Surcel dar, pentru a avea de platit o sluta cat mai mica, pastrati orice dovada privitoare la cheltuielile cu intretinerea mamei dvs.
gabrici
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Legal, se poate razgandi doamna daca nu sunt finalizate actele.
Totusi are 84 de ani, ce a fost, ce nu a fost, oare nu ati avea mai multa liniste daca ati lasa lucrurile sa curga natural?
Mama dvs si tatal dvs au drept comun la apartament. La deces, partea tatalui se imparte intre dvs si mama dvs. Legal, Partea mamei se imparte intre dvs si fratele dvs. Deci daca mama dvs nu dispune altfel, la acest moment, aveti doar 50% din proprietate si nu cred ca judecatorul ar pune-o pe mama dvs in strada.
Indiferent ca e jumatatea de frate din prima casatorie, el are aceleasi drepturi de la mama ca si dvs. Daca mama dvs doreste sa va lase doar dvs partea ei din apartament, este un gest frumos, indiferent ca a lasat garsioniera luata inainte de casatorie cu tatal dvs la fratele dvs.
Cu alte cuvinte, mama dvs se poate razgandi oricand daca actele nu sunt finalizate si un contract de intretinere are si el clauze de anulare. Doar daca va vinde partea dansei este ne-atacabil.
La partea mamei are drept si fratele dvs. Faptul ca mama dvs s-a razgandit inseamna ca are indoieli cu privire la dvs si daca o sa aveti sau nu grija de ea.
Cum mama dvs are 84 de ani, poate nu se merita acest stres la acest moment.
Eu personal, imi las parintii sa faca cum considera ei si sa imparta cum considera ei. Ca si copil, am obligatia morala sa am grija in o forma sau alta de ei, indiferent ca imi lasa proprietate sau nu. Legea e facuta sa ajute acolo unde partile nu se inteleg. Poate reusiti sa va intelegeti la ceva sa fie in regula pentru toate partile.
Deces mostenitor
roxy_music
Buna seara! In urma decesului mamei mele au ramas bunuri si mostenitori legali si testamentari tatal si fiul meu, eu renuntand in mod expres la succesiune, ... (vezi toată discuția)
Partaj
cosmin311
Mama a divortat de tata acum 15 ani din cauza lui dar mai locuiesc impreuna si cand au divortat tata nu a mai cerut partajul.Din cauza situatiei financiare ... (vezi toată discuția)