avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Colaborare prin SRL cu CIM in paralel
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Colaborare prin SRL cu CIM in paralel

Salutare!

Vin si eu cu urmatoarea situatie. Lucrez (CIM) la o firma de servicii IT (codul CAEN al firmei 6202) si as vrea sa imi deschid un SRL (Administrator si angajat la propria firma) sa prestez activitate asemanatoare cu cea de la job insa pe domeniu de activitate diferit pentru clienti externi (USA/ Europa vestica), fara a impacta activitatea pe CIM (ore diferite, echipamente de lucru diferite etc). As vrea sa tranzitez treptat catre freelancing pastrand o perioada si CIM-ul pana ma pun pe picioare cu primii clienti.

La locul de munca in contract am urmatoarea clauza de fidelitate:
Pe durata defasurarii raportului sau de munca cu Angajatorul, Salariatul: (A) se obliga sa nu presteze, sa desfasoare sau sa fie implicat in niciun fel, in interes propriu sau al unui tert, (i) nicio activitate care se afla in concurenta cu cea desfasurata de Angajator, (ii) nicio activitate ce poate afecta defasurarea activitatii Salariatului in temeiul prezentului Contract, sau (iii) nicio activitate ce ar putea prejudicia in vreun fel pe Angajator sau care ar putea altfel sa lezeze sau contraveni intereselor sau reputatiei Societatii, (B) isi va folosi cunostintele, abilitatile si experienta numai in interesul Angajatorului, obligandu-se sa nu realizeze nicio activitate care poate fi calificata drept activitate concurentiala fata de Angajator, cum ar fi, dar fara a se limita la: (i) a lucra in interesul altei societati competitoare, (ii) a-i furniza acesteia informatii caracterizate drept confidentiale de Angajator, (ili) a atrage clientela (indiferent daca este clientela Angajatorului sau nu) in favoarea oricarei societati competitoare, (iv) a face publicitate, in orice mod, unei societati competitoare, (v) a solicita sau sprijini orice salariat al Angajatorului, despre care Salariatul a dobandit informatii in cadrul relatiei de munca cu Angajatorul, in solicitarea de a lucra ca salariat, contractant independent, partener sau altfel, (C) va respecta toate solicitarile rezonabile ale Societatii si va oferi in mod prompt orice explicatii si informatii privind roll sau in activitate, conform solicitarilor rezonabile ale Societatii,
(D) va raporta superiorului ierarhic sau echipei de Resurse Umane sau astfel cum este instructat orice informatii care ar putea leza interesele Societatii, Grupului sau orice activitate sau comportament ilegal, real sau potential, care afecteaza Societatea sau Grupul, intreprinsa de el/ ea sau de alt salariat, functionar, contractant al Societatii sau al Grupului sau oricare alta persoana, imediat ce ia cunosinta de acesta, si (E) va respecta toate obligatiile legale, de reglementare si de guvernanta, inclusiv dispozitiile aplicabile ale politicilor de reglementare si de conformitate care ii sunt relevante.
13.2. Prezenta clauza de fidelitate isi va produce efectele pe intreaga durata de valabilitate a prezentului Contract.
Nerespectarea acesteia poate atrage raspunderea disciplinara (inclusiv defacerea disciplinara a Contractului) si/ sau patrimoniala a Salariatului sau orice alt tip de raspundere, conform prevederilor legale relevante.

Exista vreo sansa sa pot realiza o activitate prin propriul SRL astfel incat sa nu se incadreze ca si concurentiala? Cum as putea proceda?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:17, 3 Ianuarie 2024
Clauza de neconcurenta nu are cum sa-si produca efectele , numai cea de fidelitate.

Codul Muncii
Art. 21 .
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
......

Art. 22
(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.

(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Clauza de neconcurenţă nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe care o deţine.
La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru muncă instanţa competentă poate diminua efectele clauzei de neconcurenţă.
Multumesc pentru raspunsul dat.

Sa inteleg ca in speta data, daca as desfasura o activitate pe acelasi cod CAEN ca si firma cu care am contract individual de munca prin intermediul propriului SRL la care sunt administrator si angajat (microintreprindere) pot avea probleme legale prin prisma clauzei de fidelitate?
Prin acea clauza, nu aveti cum sa aveti probleme decat in situatia in care divulgati informatii caracterizate drept confidentiale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional - fidelitate, confidentialitate si neconcurenta margot_mlm margot_mlm Buna ziua, Va copiez mai jos o parte dintr-un act aditional pe care va trebui sa il semneze tot personalul unei companii in care lucrez si eu, mie mi se ... (vezi toată discuția)
Clauza neconcurenta ionutz_86 ionutz_86 Buna ziua, Pe parcursul actualului job am semnat un adițional de mărire de salariu dar in care apare su clauza de neconcurenta. Se specifica codurile caen ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta Ayana1 Ayana1 Puteti, va rog, sa ma ajutati cu un raspuns privitor la clauza de neconcurenta stipulata in contractul individual de munca? Stiu ca: Angajatul poate fi ... (vezi toată discuția)