Buna ziua!
Adult cu handicap grav (autism) fara capacitatea de a decide pentru el, avand reprezentant, tutore legal pe mama acestuia. Mama impreuna cu fiul sunt stabiliti in strainatate, dar au si proprietati in Romania. Mama este recasatorita.
Ce se intampla dupa decesul reprezentantului, tutorelui legal al adultului cu handicap grav (autism)?
Ce obligatii au fratii (surorile) adultului cu handicap? Cine ia tutela lui, raspunde el?
Ce inseamna a lua tutela adultului cu handicap? Cum afecteaza aceasta tutela?
Surorire adultului cu handicat locuiesc in judete diferite fata de judetul unde are domiciliul adultul cu handicap. Posibil sa aiba cetatenie dubla, nu stiu sigur.
Cum le afecteaza pe surori toata aceasta situatie (una din ele este casatorita, are familie)? Ce pot face ele mai departe?
Multumim anticipat pentru raspunsuri si timpul acordat!
Tutorele pentru persoana adultă fără discernământ, și ÎNCADRAT în gradul de HANDICAP GRAV cu ÎNSOȚITOR, este desemnat doar de către instanța de judecată.
Nu se poate desemna tutore fără proces la judecătorie.
Tutorele îl reprezintă pe adultul aflat în nevoie și fără discernământ, în relația cu autoritățile statului, și cu institțiile de stat și civile/private (private sau de stat pot fi băncile, asiguratorii, centrele de recuperare, azilele speciale pentru dizabili....), civile pot fi diverse ONG-uri.....
Nu vă pot răspunde la toate întrebările, până nu detaliați pe scurt, de ce anume vă e frică vouă frații/surorile dizabilului`?
Citesc printre rândurile dumneavoastră că sunteți foarte îngrijorați..............
Buna ziua si multumesc pentru raspuns!
In primul rand, fiind vorba despre o familie care a "crescut" mai mult separat decat impreuna si neavand multe informatii despre frate, ca surori am vrea sa stim ce anume ar trebui sa facem intr-o asemenea situatie, cum putem sa ajutam fratele, la ce sa ne asteptam. Cum afecteaza aceasta responsabilitate viata personala, daca surorile stau in judete diferite fata de frate (sau chiar tara diferita) cum influenteaza acest lucru? Sunt multe intrebari. Ce solutii ar fi si cat de problematica poate fi acea tutela? In afara de a gasi un centru, institutie care sa ingrijeasca fratele sau sa gasim o persoana calificata care sa se ocupe de ingrijirea lui, el avand anumite nevoi, nu stim ce altceva ar trebui facut, cum sa procedam.
Nu trebuie să vă faceți probleme, că dacă nu vă doriți să preluați tutela fratelui după decesul mamei, nu vă desemnează nimeni forțat.
Tutela este în interesul dizabilului care nu are capacitatea de a decide pentru el.
Tutorele decide el în interesul persoanei pentru care a fost desemnat.
În rest văd că știți și dvs ce puteți face în scopul îngrijirii fratelui..., internarea într-un centru de dizabili, sau să-i angajați un asistent pesonal să-l îngrijească la domiciliu.
Multumim mult pentru raspunsuri, apreciem! Cam astea credem noi ca ar fi cele mai bune solutii, fiind vorba de persoane specializate care stiu cum sa-l ingrijeasca pe frate si ce nevoi are el. Cum sa acopere acele nevoi.
Inca o data va multumim pentru raspunsuri si va dorim multa sanatate si numai bine!