avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Atac hotarare la proces în contencios administrativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Atac hotarare la proces în contencios administrativ

Am deschis un proces în contencios administrativ cu mai multe cereri. Primele sunt de lipsa de răspuns la o solicitare a unei autorități de stat și anularea unui act emis de autoritate.

Instanta a dat o hotărâre, raspunzand la cererea autorității de excepție a competentei materiale procesuale și teritoriale, ca nu este competenta insa nespecificand legea contenciosului administrativ 554/2004, cererile de mai sus, ci legi aferente altor cereri din chemarea in judecata. Hotărârea prevede ca nu exista cale de atac și indicand o alta instanta pentru competenta.

Cum pot sa atac aceasta hotarare tanand cont ca cererile de mai sus sunt de contencios administrativ și clar alta instanta nu le poate solutiona?
Cel mai recent răspuns: Sisesti , utilizator 14:19, 22 Ianuarie 2024
Hotărârile de declinare de competența nu pot fi atacate separat
Ce pot sa fac daca prin decizia de necompetenta s-a facut o judecare partiala a fondului?
In speta se cere anularea unui act pe considerentul ca nu s-a respectat o lege, iar in hotarare justificarea in drept se refera la aceea lege. Deci prin judecarea exceptiei s-a intrat in judecarea fondului.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Ianuarie 2024
Sisesti, utilizator
Când în faţa instanţei de judecată se pune în discuţie competenţa acesteia, din oficiu sau la cererea părţilor, ea este obligată să stabilească instanţa judecătorească competentă ori, dacă este cazul, un alt organ cu activitate jurisdicţională competent.

Prin urmare, raportat la obiectul actiunii se stabileste competenta instantei ..altfel spus, este si normal sa citeasca actiunea si sa decida daca este sau nu competenta ..nu a intrat in judecarea fondului.
Printre primele obiectele ale actiunii era/este anularea unui act administrativ deoarece nu s-au respectat pasii dintr-o lege. Instanta a considerat ca nu este competenta material si teritorial, la solicitarea paratului, indicand in drept legea a carei incalcare o indicam - si nu cea a contenciosului administrativ. Astfel instanta a intrat in fond si a considerat ca paratul a actionat conform legii contestate, eu consider ca a fost doar o incercare esuata. Conform hotararii instantei, care nu are cale de atac, judecarea se va trimite altui tribunal. Cum va putea acel tribunal sa anuleze un act administrativ? Eu am considerat ca este de domeniul contenciosului administrativ. Pot face contestatie de reviziuire? Am un termen in care sa o fac?

Multumesc celor care au raspuns pana acum, precum si celor care vor incerca sa ma indrume in continuare.
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2024
Sisesti, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva refuzului unei autoritati publice ContSters22096 ContSters22096 in ce conditii, in ce termen si la ce instanta poate fi atacat refuzul unei autoritati publice de a-mi furniza unele informatii? fac plangere la autoritatea ... (vezi toată discuția)
Competenta instanta ContSters33235 ContSters33235 Am solicitat printr-o actiune la Tribunal in contencios suspendarea unui act administrativ . Am obtinut o hotarare de suspendare , paratul face recurs la ... (vezi toată discuția)
Declinare de competenta in favoarea tribunalului bucuresti cristiano73 cristiano73 Solutie: declina cauza în favoarea Tribunalului Bucureşti - Secţia civlă .Cazul se judeca la Arad.Caz:-anulare act emis de autorităţi publice locale 4890 ... (vezi toată discuția)