avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Nepotul părții vătămate poate refuza să de-a ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Nepotul părții vătămate poate refuza să de-a declarație ...

Nepotul părții vătămate poate refuza să de-a declarație în procesul penal ? Mama mea fiind sora părții vătămate.
Cel mai recent răspuns: Tracul , utilizator 16:57, 6 Ianuarie 2024
In anumite conditii chiar si "persoana vatamata" poate fi audiata in calitate de martor, deci cu atat mai mult si nepotul.
Oricum, pentru un raspuns mai precis trebuie sa furnizati amanunte, dupa caz, cine este presupusul faptuitor si in ce relatii sunteti cu acesta rudenie prietenie, etc, care este pretinsa infractiune, in ce faza se afla procesul penal, samd.
Făptuitorul este verișor cu persoana vătămată, fapta este una de lovire sau alte violențe și încă sunt chemați la poliție pentru declarații . Persoana vătămată m-a indicat că martor la agresiune , eu nefiind fizic de față când s-a întâmplat acest lucru ci doar am trecut pe lângă ei și i-am salutat cu vreao 10 minute înainte . Nu vreau să cad la mijloc între orgoliile lor și caut să nu mă doară capul ca apoi să mă arate cu degetul oricare dintre ei .


interventie moderator : mesajele imediat anterioare nu se citeaza, este inutil, se incarca discutia fara rost

Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Ianuarie 2024
trandafir2, moderator
Deci, persoana vatamata va este matusa/sau unchi si faptuitorul ar fi unchi (pe linia bunicilor) pentru dvs?!? Asa ar fi?
Daca da, nu prea va incadrati la exceptiile legii privind dreptul de refuz in calitate de martor.
Ceea ce conteaza, pentru exceptii, este relatia martorului (dvs) cu inculpatul. Si, nu aveti cu acesta o legatura de rudenie apropiata, in viziunea legii.
Cam asta ar fi opinia mea, dar pentru siguranta si o intelegere clara ar trebui pusa pe hartie schema dvs de familie.
Oricum, inainte de audierea ca martor, veti spune politiei care este legatura dvs de rudenie cu partile din dosar, iar organul de ancheta este obligat sa va aduca la cunostinta dreptul de a nu da declaratii in calitate de martor. Si daca va fi asa, va veti abtine, daca nu, va trebui sa dati declaratie.
mulțumesc pentru lămuririle oferite



interventie moderator : mesajele imediat anterioare nu se citeaza, este inutil, se incarca discutia fara rost
Ultima modificare: Duminică, 7 Ianuarie 2024
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grade de rudenie Mariamihalea331 Mariamihalea331 Am o mică dilemă. Sora mea iubește un băiat care s-a dovedit a avea grade de rudenie cu noi. Bunica noastră este verișoară primara cu tatăl lui, iar ... (vezi toată discuția)
Legatura de prietenie intre politist si faptuitor Samulea Samulea Buna seara! Este normal ca in urma unei plangeri penale pentru marturie mincinoasa cel impotriva caruia am facut plangerea sa fie anchetat de catre o ... (vezi toată discuția)
Chemat la politie! urgent! LignerA LignerA Buna! as dorii sa va explic pe scurt ce mi sa intamplat, am fost sunat de la o sectie ca sa ma prezint pentru niste lamuriri .! motivul chemarii:numarul meu ... (vezi toată discuția)