avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Persoana afiliata in raport cu o societate
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Persoana afiliata in raport cu o societate

O Societate are urmatorii asociati:

A - Fundatie (97%)
B - Persoana fizica X (1%)
C - Persoana fizica Y (1%)
D - Persoana fizica Z (1%)

Consiliul Director al Fundatiei este alcătuit din 7 membri dintre care Persoana fizica X este Presedintele Fundatiei.

Preşedintele Fundaţiei are şi calitatea de Preşedinte al Consiliului Director.

Am dori sa stim daca persoana fizica X este considerata persoana afiliata in raport cu Societatea.

Ne intereseaza acest aspect in vederea incheierii unui Contract de inchiriere intre Societate (locator) si Persoana fizica X (locatar).

Multumim!
Cel mai recent răspuns: bio.neraplant , utilizator 08:23, 13 Ianuarie 2024
pai din moment ce este unul dintre asociatii societatii, evident ca este persoana afiliata. Chiar daca nu e administrator al socieatii si detine un procent mic din partile sociale. Dar si daca era administrator sau asociat majoritar, nu era neaparat o problema in sine cand e vorba de incheierea unui contract intre fundatie si acea societate, cat timp la luarea deciziei din partea fundatiei de a contracta cu acea societate, X nu af fi deloc implicat, ci ar decide Consiliul Director al fundatiei fara participarea lui X si daca intr-adevar se respecta si principiul preturilor de transfer fiind fundatia o entitate afiliata cu socitatea in cauza. De verificat si sa nu exista vreo conditionare sau limitare din partea altcuiva, de ex. daca plata chiriei o va face fundatia din ceva sponsorizare sau grant, sa nu fie conditii puse de finantator... De ex. la finantari care provin din fonduri UE sunt norme uneori foarte restrictive pentru evitarea conflictelor de interese.... Plus ca desigur conteaza daca statutul fundatiei nu prevede ceva restrictii in acest sens... ca OG 26/2000 nu prevede, nici Legea 31/1990 nu restrictioneaza in sine contractarea cu entitati afiliate....
Va multumim pentru raspuns!
Contractul de inchiriere va fi incheiat intre persoana fizica X si Societate, nu intre Fundatie si Societate. In aceasta situatie se va verifica aplicarea principiului reflectarii pretului de piata al chiriei?
ca presedinte al Fundatiei, X este probabil si reprezentant legal al fundatiei si oricum dpdv moral are indubitabil o influenta semnificativa implicita asupra celorlalti membri ai Consiliului Director al fundatiei, astfel ca si daca nu participa la luarea unei decizii a CD a fundatiei cu privire la societeatea al carei asociati majoritar cu 97% este fundatia, conform legislatiei in vigoare privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, X este considerat "beneficiar real" al societatii, iar conform legislatiei fiscale in ciuda interpunerii fundatiei, X si societatea sunt in opinia mea indubitabil persoane afiliate, prin urmare ar trebui sa fie aplicabil principiu preturilor de transfer, avand in vedere scopul si specificul respectivelor reglementari....
Multumim frumos pentru raspuns!
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Ianuarie 2024
bio.neraplant, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl membru fondator ong eudia eudia sunt administratorul unic al unui SRL si doresc sa deschid un ONG in care vreau ca membrii fondatori sa fie: SRL -ul, eu si inca o persoana. Este posibil acest ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat persoane fizice apoi inchiriere la societate gekura gekura Buna ziua, Va rog sa-mi transmiteti daca este in regula ca eu, persoana fizica, sa iau un spatiu de la o alta persoana fizica printr-un contract de comodat ... (vezi toată discuția)
Sunt președinte ong și sunt titularul la pfa Pascan.camelia Pascan.camelia Bună ziua! Dacă sunt președinte de ONG și sunt titularul unui PFA, pot să emit factura din propriul PFA către ONG-ul unde sunt președinte? Fără să ... (vezi toată discuția)