Am rugamintea sa-mi raspundeti la o intrebare pe care o pun in calitate de angajator.
S-a omis inregistrarea unui CIM in termenul de 20 de zile. Angajatul a aparut pe statele de plata fara a avea CIM inregistrat. Ce se poate face astfel incat sa intram in legalitate fara a plati amenda de la ITM. Exista vreo procedura prin care se poate inregistra contractul de munca retroactiv ? O informare, o adresa ?
Mentionez ca angajatul este la curent cu situatia si este cooperant.
Situatia nu tine de angajat ci ...de ITM.Iar acum CIM trebuie inregistrat cu o zi inainte :D...Nu aveti cum sa inregistrati legal retroactiv...Pentru declararea tardiva se plateste amenda.
Sau...vorbiti cu angajatul sa semnati cu data curenta...Nu stiu daca v-a fi de acord, decat daca-l compensati cumva...Faceti si dvs. calcule ce renteaza:D
Mergeti la ITM si chiar daca CIM-ul este inregistrat acum :"> nu prea cred ca ve-ti scapa de amenda,mai devreme sau mai tarziu cand ve-ti avea control.
In principiu ngajatul ar fi de acord sa semneze contractul cu data curenta, si da, ma gandesc ca il vom compensa cumva. Dar in aceasta situatie ce facem cu statul de plata pe luna anterioara, pe care angajatul apare, insa pe o perioada pe care legal nu are contract de munca ?
termenul de inregistrare a contractului de munca la ITM a ramas tot 20 de zile (art.1 din Legea 130/1990 republicata).
in ceea ce priveste REVISAL-ul, contractul de munca trebuie inregistrat in registru (nu la ITM) cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariat (art.3 alin 2^1 din HG.161/2006 modiifcata). de asemenea registrul se transmite la itm in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariat.
in alta ordine de idei, un contract semnat e bun semnat, nu se revine asupra datei angajarii. este strict problema angajatorului pentru neinregistrarea la ITM si va trebui sa suporte consecintele. in cazul unei sanctiuni contraventionale-amenda, se poate contesta in instanta (fapt mentionat si in procesul verbal de sanctiune).
Carte de munca
yulianaz81
Buna ziua ,am si eu o intrebare.Sotul meu lucreaza la o firma din data de 1 aprilie 2014,acum in luna iulie patronul ia spus ca ii va face contract de munca ... (vezi toată discuția)