avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parintii dețin o casa( parter+etaj 1+etaj 2+pod) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parintii dețin o casa( parter+etaj 1+etaj 2+pod) ...

Buna ziua!
Parintii dețin o casa( parter+etaj 1+etaj 2+pod) și vor sa lase toata casa fratelui meu cred ca prin donație iar eu sa nu primesc nimic.
Noi suntem ambii copii legitimi ai lor și singurii copii.
Ce pot face mai departe?
Pot ataca în instanta orice act fie de donație, testament și poate cel de vânzare pentru a îmi primi jumătate din ce mi se cuvine?
Rog sa îmi răspundă un avocat.
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: ibn , utilizator 07:51, 11 Ianuarie 2024
5 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Of, of........ Vechea problema a legislatiei romănești in care nu primeaza testamentul și libertatea omului viu de a dispune ce sa se intâmple cu bunurile lui dupa trecerea in nefiinta este limitata. In alte tari europene tot asa o fi?
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este o vorbă românească: e greu să fii judecător. De fapt corect ar fi: e greu să fii legiuitor. Dvs. aveți în vedere doar o parte a problemei, dar ia gândiți-vă la un bătrân, cu mintea afectată de trecerea anilor, singur, care găsește o "creștină" miloasă, care îi "mângâie" bătrânețile, și căreia vrea să-i lase totul prin testament. Vi se pare corect? Iar dacă "creștina" mai și află de ce prevede testamentul, îi "încurcă" pastilele, sau îi dozează greșit injecția de insulină?

ibn a scris:

Of, of........ Vechea problema a legislatiei romănești in care nu primeaza testamentul și libertatea omului viu de a dispune ce sa se intâmple cu bunurile lui dupa trecerea in nefiinta este limitata. In alte tari europene tot asa o fi?

Depinde ce intelegeti prin suma reala. Asa cum s-a raspuns mai sus, pretul trebuie sa fie real si serios, adica nu trebuie sa fie derizoriu. Codul civil nu cuantifica pretul derizoriu, adica nu defineste de la ce procent in jos (al valorii de expertiza) pretul este considerat derizoriu, in schimb, practica judecatoreasca a stabilit, in mod repetat, ca daca pretul este superior a jumatate din valoarea de expertiza, atunci nu poate fi considerat derizoriu.
Bineinteles, in aprecierea pretului ca serios/derizoriu trebuie tinut cont si de faptul ca stabilirea pretului se face si in aprecierea relatiilor dintre parti. Cand un vanzator vinde unui prieten, acesta poate fi motivat sa vanda la un pret mai mic decat ar vinde unui strain, la fel ca atunci cand un parinte vinde unui copil, in cele mai multe cazuri pretul este cu mult redus fata de valoarea de piata. Indiferent la ce cuantum va fi stabilit pretul, daca acesta este superior valorii de 50.000 de lei, cel putin pentru o parte din pret va trebui sa se efectueze un transfer bancar.
@hotumattua In acceptiunea dumneavoastra, ar insemna ca de frica lupilor sa nu mai crestem oi. Dar cunosc caz in care succesorul fiu a avut o atitudine total sa zic necorespunzatoare fata de batrina stiind ca oricum mosteneste. Toate cele enuntate ar fi fost probabil rezolvate prin testament. Iar acesta poate fi facut din vreme cind mintea nu este afectata. Iata cazul P***o Ferrari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadastru pe cota parte Alexandra232013 Alexandra232013 Buna ziua, o sa explic cam despre ce este vorba si vreau sa stiu cam ce ar trebui sa fac de acum incolo. Parintii mei si-au separat impozitul pe casa, fiecare ... (vezi toată discuția)
Mostenire: parintele poate face testament in favoarea altei persoane decat copilul sau poate vinde ceea ce are? cristel52 cristel52 Un parinte are dreptul de a-si dezmostenii copiii, lasand un testament unei alte persoane, fie ea nepot sau stranepot ? Cat traiste parintel are dreptul sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters98379 ContSters98379 Buna. Acum cateva luni a murit tatal meu. A ramas un apartament, noi suntem 3 frati. Mama vrea sa-mi lase mie apartamentul, cu conditia sa am grija de ea., eu ... (vezi toată discuția)