avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cererea reconvenţională a soţului pârât, Art. ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cererea reconvenţională a soţului pârât, Art. 917, alin. 3. ...

Cererea reconvenţională a soţului pârât, Art. 917, alin. 3. Am o neclaritate privind perioada în care motivele de divorţ ale soţului pârât s-au ivit, cu implicaţii asupra termenului de depunere a cererii.

(3) În cazul în care motivele divorţului s-au ivit după începerea dezbaterilor asupra fondului la prima instanţă şi în timp ce judecata primei cereri se află în apel, cererea pârâtului va putea fi făcută direct la instanţa învestită cu judecarea apelului.

Neclaritatea provine din înţelesul conjuncţiei “şi” în contextul dat, dar şi a verbului “se află” [în apel]:
Cum trebuie înţeleasă conjuncţia “şi”:
1) Motivele s-au ivit după începerea dezbaterilor asupra fondului şi s-au întins (obligatoriu) inclusiv în apel?
sau
2) Motivele s-au ivit (toate) fie după începerea dezbaterilor asupra fondului, în timpul procesului de fond, fie în perioada de la declararea apelului până la momentul cererii? (caz în care ar fi trebuit utilizată disjuncţia “sau”)?
sau
3) Au existat motive ivite atât după după începerea dezbaterilor asupra fondului, în timpul procesului de fond, cât şi (altele) în perioada de la declararea apelului până la momentul cererii?

Dacă motivele ar fi apărut în perioada dintre prima pronunţare şi declararea apelului, această perioadă nu e acoperită de variantele 1 şi 2, deci, în aceste interpretări, nu ar fi incident alin. 3.

Răspunsul depinde şi de înţelesul textului “judecata primei cereri se află în apel”, care poate însemna:
a) S-a declarat apelul.
b) S-a dat primul termen la apel.
c) Orice moment de la declararea apelului până la pronunţarea hotărârii.

Neştiind înţelesul corect al acestor formulări, nu ştiu când trebuie depusă cererea reconvenţională (întrebarea concretă):
- până la primul termen al apelului?
sau
- la primul termen al apelului?
sau
- oricând în timpul apelului?

Speţa concretă are următoarele date: s-a admis în parte cererea soţiei reclamante, s-a dispus desfacerea căsătoriei din culpa ambilor soţi, tutelă comună, domiciliul copilului minor la mama, obligaţii de întreţinere în natură (menţionez că nu am formulat cerere reconvenţională la fond); am declarat apel, criticând atât decizia de desfacere a căsătoriei (am susţinut că nu există motive de divorţ ale soţiei), cât şi stabilirea domiciliului minorului la mama (ca fiind opusă interesului superior al copilului); aştept întâmpinarea; nu s-a dat încă termen la apel; prin reconvenţională voi cere desfacerea căsătoriei din culpa soţiei şi accesoriile (stabilirea domiciliului la tata, etc.).

Mulţumesc.

Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2024
catinf, utilizator
Cel mai recent răspuns: SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business 13:42, 11 Ianuarie 2024
Ar fi trebuit sa incepeti expunerea cu finalul intrucat reiese intentia dv sa cereti acelasi lucru - desfacerea casatoriei, din perspectiva dv din culpa sotiei. Acest lucru se incadreaza art.917 alin 1 NCPC - (1) Soțul pârât poate să facă și el cerere de divorț, cel mai târziu până la primul termen de judecată la care a fost citat în mod legal, pentru faptele petrecute înainte de această dată. Pentru faptele petrecute după această dată pârâtul va putea face cerere până la începerea dezbaterilor asupra fondului în cererea reclamantului.
Aspectele pe care doriti sa le invocati in apel trebuie sa fie diferite de ceea ce ati fi putut invoca la instanta de fond si nu ati facut in termen legal, adica aspecte ivite dupa începerea dezbaterilor asupra fondului la prima instanță și în timp ce judecata primei cereri se află în apel,
Ceea ce ati formulat acum (adica solicitati totusi desfacerea căsătoriei ca si soţia dar din culpa acesteia ori, aspecte că nu există motive de divorţ ale soţiei respectiv cu privire la stabilirea domiciliului minorului la mama (ca fiind opusă interesului superior al copilului) si doriti stabilirea domiciliului la dumneavoastra , nu se mai poate solicita în calea de atac în contextul în care nu ati formulat o astfel de cerere l a instanța de fond și nu ati depus cerere reconvențională .
Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2024
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
Multumesc pentru raspuns. Eu invoc motive noi de divort (ale mele, aparute dupa dezbaterea de fond). Cele doua cereri nu se contrazic reciproc. Credeam ca tocmai aceasta situatie este obiectul art. 917.
Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2024
catinf, utilizator
Deci, pana la urma, care este termenul de depunere a cererii reconventionale conf. alin. 3 al art. 917? Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Textul art.917 alin 3 CPC nu specifica ,dar prin expresia "cât timp judecata este în apel." deducem ca pana cand instanta ramane in pronuntare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț Iuliad20 Iuliad20 Buna seara...fostul meu soț a depus divorț si am inteles ca trebuie sa depun si eu la tribunal o cerere de înaintare sau ceva de genul, pt divorț...nu am ... (vezi toată discuția)
Divort, cerere reconventionala Elena1977_ Elena1977_ Se poate solivita cerere reconvențională in apel?/ (vezi toată discuția)
Divort andreidarius andreidarius daca sotul parat nu mai este in termenul legal pentru a depune intampinare, are dreptul sa faca propria cerere de divort in acelasi dosar pana la primul termen ... (vezi toată discuția)