O persoana juridica intenteaza proces penal - delapidare,impotriva unui angajat.
Am urmatoarele intrebari:
1. Persoana juridica depune declaratie la politie ca in urma controlului intern, angajatul nu este vinovat si vrea sa-si retraga plangerea, ce se intampla mai departe?
2. Declaratia ,v-a opri dosarul penal?
3. Cand se poate sti daca procurorul a dat neinceperea urmaririi penale,lund in calcul declaratia persoanei juridice?
Daca dosarul penal se afla in faza cercetarii si urmaririi penale, declaratia data la politie reprezinta numai o proba in dosar. Conform prevederilor legale, inceperea urmaririi penale pt. infractiunea de delapidare (art.215 indice 1 C.pen.) nu se face numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate iar retragerea plangerii si impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala. De aceea, incetarea urmaririi penale pentru inexistenta faptei sau lipsa vinovatiei, se va face in urma rezolutiei procurorului de caz, prin coroborarea tuturor probelor din dosar. Bineinteles ca acel control intern si concluziile lui vor fi probe utile si pertinente, dar in privinta concludentei acestora urmeaza sa se pronunte procurorul de caz.
Ce intelegeti prin 'retragere dosar penal''?
Nu opereaza reversul de la depunerea plangerii la autoritatea competenta.
Aspectul ca reclamantul in cursul cercetarii penale intelege sa revina asupra aspectelor sesizate initial,va fi atent analizat de catre autoritatea competenta in cercetare
Conform prevederilor legale, inceperea urmaririi penale pt. infractiunea de delapidare (art.215 indice 1 C.pen.) nu se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate iar retragerea plangerii si impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala.
In baza rezolutiei procurorului de caz, prin coroborarea tuturor probelor din dosar se va confirma NUP, numai daca acel control intern si concluziile lui vor fi probe utile si pertinente. In privinta concludentei acestora urmeaza sa se pronunte procurorul de caz.
Succes!