avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Consiliul parohial mi-a solicitat o taxa de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Consiliul parohial mi-a solicitat o taxa de contribuție cu trei ani in urmă pentru a oficia căsătoria ...

Buna ziua Mă numesc Dan și locuiesc în Finteușu Mic.
Sînt căsătorit în 21 octombrie 2018 și am următoarea problemă:
Consiliul parohial mi-a solicitat o taxa de contribuție cu trei ani in urmă perioadă în care eu am locuit împreună cu actuala mea sotie împreună nefiind soț și soție,este normal???Mia spus căci dacă nu plătesc nu îmi oficiază cununia religioasa.
Menționez faptul căci părinți mei au plătit contribuția percepută anual la zi.
Acum care este procedura legală pt.ami face dreptate.
Cel mai recent răspuns: MatacheDana , utilizator 18:16, 13 Ianuarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
stati asa ca omul s-a casatorit in 2018 si si-a adus aminte acuma ca a platit necuvenit o taxa...
abia acum m-am prins
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2024
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă acum după aproape 6 ani vreți ,,dreptate" în aceasta problema,legea profana nu are cum sa va ajute.Puteti sesiza autorităților bisericești asa cum v a sugerat dna moderator dar și acolo e posibil sa fie tardiv.Eu as vrea sa înțeleg mecanismul acțiunii și gândirii dvs, cum v -ați adus aminte acum,ați avut un conflict cu preotul.pt un iugar de pamant sau pentru vreo vadana?
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2024
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Consiliul parohial mi-a solicitat o taxa de contribuție cu trei ani in urmă perioadă în care eu am locuit împreună cu actuala mea sotie împreună nefiind soț și soție,este normal???Mia spus căci dacă nu plătesc nu îmi oficiază cununia religioasa.

Eu de aici înțeleg că au stat în concubinaj o perioadă și, căsătoriți legal deja sau încă nu, acum vor să facă (și) cununia religioasă.
Și presupun că a avut discuția cu plata retroactivă a contribuției - deci o altă sumă decât taxa pentru cununie - în momentul în care au fost să vorbească la biserică.

În opinia mea, faptul că le este condiționată slujba respectivă de plata asta retroactivă este jumuleală. Și, cel puțin teoretic, este sancționabilă de forurile superioare bisericești. Pun câteva fragmente dintr-un interviu dat de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei acum câțiva ani:

„Nu există varianta de a fi refuzat un serviciu liturgic dacă nu este plătit”

- Slujbele de înmormântare, cununie, botez sunt condiționate financiar?
(...)
- Nu există varianta de a fi refuzat un serviciu liturgic dacă nu este plătit, dar practic oricine beneficiază de un serviciu oficiat, dacă dorește, poate oferi anumite sume, dar aceste sume nu au nici o legătură cu vreo lege internă a Patriarhiei Române. E lăsată la latitudinea bisericilor respective pentru întreținerea lor și plata serviciilor pe care le are imobilul respectiv. Nu există taxe oficiale, există într-adevar taxe cerute în anumite locașuri de cult, dar fixat de comitetele parohiale, nu de Patriarhia Română.

Dar evident în cazul în care un preot ar refuza oficierea unui serviciu religios din cauza neplății unei astfel de activități, atunci lucrurile nu ar fi în ordine, bineînțeles. Astfel de cazuri sunt cazuri dezavuate de Patriarhia Română.
(...)

- Ce poate face o persoană refuzată?

- Se poate adresa forului superior, respectiv protopopiatului de care aparține parohia respectivă, există mijloace legale de a sesiza. Dar vă asigur că dacă există astfel de cazuri ele sunt excepții, absolut, deci nu există o regulă legată de plata acestor servicii.

[ link extern ]

Am pus fragmentul doar pentru a arăta poziția oficială a Patriarhiei față de problema asta. Nu recomand plângerea pentru că nu poate fi vorba de o sumă exagerat de mare, iar consecințele ar putea fi tare neplăcute pentru perechea care vrea să se căsătorească. Le-ar putea fi stricată o zi foarte importantă din viață. Am scris doar ca să îmi exprim revolta față de asemenea practici.
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2024
Manuela Rășină, administrator
Refuz sa cred ca este singura biserica din localitatea in care locuiti . Sau chiar daca este singura biserica dintr-o localitate mica , de ce nu mergeti la alta biserica , in alta parohie ? Simplu . Ori acolo , ori dincoace , tot trebuie sa platiti taxa . Dar nu de la Adam si Eva pana in prezent .
Taxa ? Pentru ce ? Moravurile BOR sunt strigatoare la cer ! Iar ANAF inchide total ochii la permanentele evaziuni fiscale ale acesteia . In schimb , vaneaza micii contribuabili

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Din punct de vedere legal e obligatorie plata contribuției la biserică? Bianca Vlasin Bianca Vlasin Bună ziua, va rog sa îmi spuneți. .....dpdv legal e obligatorie plata contributiei la biserica? Nu de alta, dar avem copil mic, cheltuieli multe, iar un ... (vezi toată discuția)
Cult biserica (taxe, salarii clerici) adibocu adibocu e taxa legala plata cultului la biserica sau nu? sunt obligat sa platesc cultul la biserica? sau e doar o \"plata benevola\"? exista legi care ma obliga la ... (vezi toată discuția)
Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)