avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Participare nora la succesiune dupa bunic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Participare nora la succesiune dupa bunic

Participare Nora la Succesiune dupa bunic?
Buna ziua. Vreau sa ma lamuriti daca puteti asupra urmatorului aspect. Din cod civil, art 1087 inteleg ca dupa un defunct ca urmasi pot sa fie mostenitori clasa 1 copiii si nepotii. Daca bunicul meu a decedat si are 2 copii (decedati si ei) iar eu cu verul meu primar (copilul unchiului) suntem mostenitori ca nepoti, mai e cazul ca mama mea (mostenitoare dupa tatal meu impreuna cu mine) casatorita cu tatal meu, dar care nu avea deschisa succesiune dupa bunicul sau participe la succesiune? Intreb acest lucru deoarece mama nu e in tara, iar eu si ea nu dorim sa deschidem succesiune de suplimentare dupa tata/sot, astfel incat sa renuntam prin declaratie si doar varul meu (copilul unchiului meu) sa ramana mostenitor dupa bunicul. Aceasta declaratie o dau doar eu ca mostenitor clasa 1 sau si mama mea in calitate de nora a bunicului. Eu inteleg din codul civil ca nora, chiar daca e sotie mostenitoare vaduva a tatalui, daca tatal meu e decedat si nu a apucat in timpul vietii sale sa deschisa succesiune dupa bunic, doar eu pot avea drept de succesiune dupa bunic pe linia tatalui meu. Multumesc de lamurire.
Ultima modificare: Marți, 9 Ianuarie 2024
razvan_rzv, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 04:20, 11 Ianuarie 2024
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Moștenirea este deschisă din clipa morții celui despre a cărui moștenire vorbim.
Acceptarea moștenirii consolidează transmiterea moștenirii realizată de plin drept la data decesului (retroactiv)

Dacă tatăl dvs. era viu în clipa decesului tatălui său, înseamnă că (teoretic) tatăl dvs. l-a moștenit pe tatăl său (bunicul dvs.) și, mai departe, moștenirea tatălui dvs. (inclusiv ce a moștenit el de la tatăl lui) se transmite la soția lui supraviețuitoare (nora bunicului) și copil (dvs.)

Acum, ceea ce doriți dvs. este să declarați că, deși era viu in clipa decesului bunicului dvs, tatăl dvs. era străin de moștenire pentru că nu a acceptat moștenirea tatălui său. Notarul ce zicea? Cred că (logic) vrea o declarație din partea ambilor moștenitori ai tatălui dvs.
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2024
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune deea28 deea28 Buna ziua. Stiu ca acesta este un subiect deja saturat dar eu nu am gasit un raspuns clar pe nicaieri de aceea apelez la dvs in speranta ca ma puteti lamuri ... (vezi toată discuția)
Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! la o mostenire din partea bunicilor tatalui meu care ... nina2014 nina2014 Buna ziua! La o mostenire din partea bunicilor tatalui meu care este decedat participa si mama mea sau doar noi, fratii. Mentionez ca toti suntem adulti. ... (vezi toată discuția)