avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avansare gradatie in sistemul medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avansare gradatie in sistemul medical

Buna ziua!
Lucrez in sistemul sanitar si de 4 luni ar fi trebuit sa trec la gradatia a 3 a, acum 2 luni am descoperit ca nu au luat in calcul perioara de concediu crestere copil,ulterior am facut cerere cu solicitarea mea pentru a trece la urmatoarea graditie mentionand ca ccc.ul se pune ca vechime in munca,iar azi ar fi trebuit sa vad pe "fluturas" gradatia a 3a si nu a fost asa.
Am mers la ITM pentru a solicita un extras de revisal pe care as dori sa.l atasez viitoarei cereri de avansare in gradatie.
As vrea sa mentionez in cerere si legea pe care ii obliga ca eu sa avansez in gradatie si as dori sa stiu daca aceasta este legea 153/2017?!?
Dar as vrea sa mi se restituie si banii pe aceste 4 luni in care nu am fost avansata in gradatie....in aceasta situatie care lege ar trebui mentionata???
Multumesc anticipat!!!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2024
violetavio, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:47, 17 Ianuarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate detaliati problema ca nu se intelege ce doriti.
Imi cer scuze!
Am incercat sa scurtez problema.
Vreau sa depun o noua cerere catre secretariat pentru a trece la gradatia a 3a(10 ani vechime),la care sa atasez extrasul de revisal si as vrea sa mentionez si legea in baza careia spitalul este obligat sa ma treaca de la gradatia a 2a la gradatia a 3a si as fi vrut sa stiu daca aceasta lege este 153/2017 ,totodata as vrea sa-mi recupez si banii pe cele 4 luni de cand ar fi trebuit sa trec la gradatia a 3a,la fel as vrea sa stiu daca exista o lege care sa-i oblige la plata acestor 4 luni restante.
Cei de la ITM mi-au ca ei nu ma pot ajuta cu nici o lege si ca trebuie sa iau legatura cu Sanitas-ul.
Multumesc anticipat!

Cornel Vasile a scris:

Poate detaliati problema ca nu se intelege ce doriti.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. OUG 111/2010
art.22
...
(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare.

2. Legea nr.153/2017
art. 10
...
(4) Tranșele de vechime în muncă în funcție de care se acordă cele 5 gradații, precum și cotele procentuale corespunzătoare acestora, calculate la salariul de bază avut la data îndeplinirii condițiilor de trecere în gradație și incluse în acesta, sunt următoarele:
a) gradația 1 - de la 3 ani la 5 ani - și se determină prin majorarea salariului de bază prevăzut în anexele la prezenta lege cu cota procentuală de 7,5%, rezultând noul salariu de bază;
b) gradația 2 - de la 5 ani la 10 ani - și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 5%, rezultând noul salariu de bază;
c) gradația 3 - de la 10 ani la 15 ani - și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 5%, rezultând noul salariu de bază;
d) gradația 4 - de la 15 ani la 20 de ani - și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 2,5%, rezultând noul salariu de bază;
e) gradația 5 - peste 20 de ani - și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 2,5%, rezultând noul salariu de bază.
(5) Gradația obținută se acordă cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au împlinit condițiile de acordare.

3. Cele doua acte normative le puteti invoca .

4. Neacordare drepturilor poate face obiectul unei sesizari la ITM, unei actiuni in instanta, unei proceduri de mediere/conciliere.
Buna ziua!
Am mers la ITM pt extras din Revisal unde am descoperit ca in perioada 12/07/2010 - 06.09.2011 am avut contract timp de lucru de 2 ore pe zi.
Acest an cum se calculeaza la vechimea in munca?
Ca 2 luni jumate de contract cu norma intreaga sau se ia ca si an intreg?
Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 17 Ianuarie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Astfel, durata timpului de munca nu influenteaza calculul vechimii in munca si nici al stagiului de cotizare la pensie.

1 an lucrat cu c.i.m. cu timp partial = 1 an lucrat cu norma intreaga = 1 an vechime in munca = 1 an stagiu de cotizare la pensie.

In speta, aveti aprox. 1 an 2 luni vechime in munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de vechime invatamant preuniversitar sbpackard170 sbpackard170 As avea rugamintea sa ma lamuriti in urmatoarea problema : Sunt institutor SSD, Grad I, cu vecgime 41 ani, sunt pensionata si lucrez in sistemul de plata cu ... (vezi toată discuția)
Buna seara! ma puteti ajuta cu un raspuns, va rog? as candida ... Iuliana N Iuliana N Buna seara! Ma puteti ajuta cu un raspuns, va rog? As candida pe un post de debutant in asistenta sociala la primarie dar nu stiu ce salariu de incadrare ... (vezi toată discuția)
Calcul gradatie bugetar onisifor8 onisifor8 Cum se calculeaza gradatia unui bugetar|personal contractual angajat in ian 2019, dar a unui personal contractual angajat inainte de 31.12.2010? (vezi toată discuția)