avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, știe cineva cat ar fi pensia ( după noua ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, știe cineva cat ar fi pensia ( după noua lege) 13 ...

Buna ziua,știe cineva cat ar fi pensia ( după noua lege) 13 ani lucrați și 2 de armata?.O zi bună
Cel mai recent răspuns: Silvy93 , utilizator 14:13, 16 Ianuarie 2024
Dupa noua lege ( Legea 360/2023 ) , daca nu are 15 ani contrbutivi , NU are dreptul la pensie de limita de varsta .
Ok Multumesc Dar cu 15 ani de contribuție
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2024
Silvy93, utilizator
Nu se poate da un raspuns despre viitoarea valoare a pensiei , va fi exact cat va reiesi din calcule . Se calculeaza punctajul de pensie ( care e proportional cu castigul salarial pe care l-a avut in perioada de cotizare , la care se adauga punctajul pentru perioada armatei ) , iar acesta se inmulteste cu valoarea punctului de referinta , care in 2024 este de 81 lei , rezultand valoarea pensiei .
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2024
CHKa, utilizator
Puteți să-mi dați un exemplu de calcul,așa fac singur
Veti avea putin de lucru ... Va scoateti din cartea de munca , pe fiecare luna , salariul de baza ( asa cum este trecut in aceasta - brut sau net ) , la care adaugati sporurile cu caracter permanent . Castigul fiecarei luni dintr-un an calendaristic il impartiti la castigul salarial mediu pe tara din acel an ( brut - daca pentru luna respectiva , in cartea de munca aveti trecut salariul brut , net - daca e trecut cel net ) . Salariile medii pe tara le gasiti pe internet , pe site-ul Institutului National de Statistica . Scoateti rezultatele acestor impartiri cu 5 zecimale , si aflati punctajul pe fiecare luna. Pentru fiecare an calendaristic , adunati punctajele lunare si suma lor o impartiti la 12 ( chiar daca aveti mai putin de 12 luni lucrate ) , rezultand punctajul mediu pe an . Pentru perioada armatei , socotiti direct 0,25 puncte pe luna , punctajul pe an calendaristic il calculati la fel , prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare . Cand aveti toate aceste calcule facute , adunati punctajele fiecarui an calendaristic . Acesta e punctajul dvs. de pensie . Valoarea pensiei se calculeaza inmultind acest punctaj cu VPR ( valoarea punctului de referinta ) care , pentru 2024 , este de 81 lei . Acesta e mecanismul de calcul al pensiei , daca nu exista situatii mai deosebite ( grupe de munca , eventuale certificate de handicap , etc. ) .
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2024
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Influenta anilor de facultate in cuantumul pensiei in legea in ... ddena ddena Influenta anilor de Facultate in cuantumul pensiei In legea in vigoare astăzi, anii de Facultate se adaugă la vechimea în munca.In legea nouă din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,puteți să-mi spuneți pentru un an și opt luni lucrat ... Silvy93 Silvy93 Buna ziua,puteți să-mi spuneți pentru un an și opt luni lucrat în perioada 1988-1992 în grupa a doua cu cat se reduce perioada de stagiu sau se adaugă ... (vezi toată discuția)
Calculul punctului de pensie pentru perioade asimilate stagiului de cotizare sorineldobre sorineldobre Cf. legii 263/2010 perioadele asimilate la contributie la pensie se calculeaza luand ca baza de calcul o anumita suma. In cazul meu perioadele asimilate sunt ... (vezi toată discuția)