avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculul punctului de pensie pentru perioade asimilate ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculul punctului de pensie pentru perioade asimilate stagiului de cotizare

Cf. legii 263/2010 perioadele asimilate la contributie la pensie se calculeaza luand ca baza de calcul o anumita suma. In cazul meu perioadele asimilate sunt :oct. 1978-mai1980 serviciul militar si sept.1980-iunie1985 facultatea. Avand in vedere ca se ia ca baza de calcul 25% din castigul mediu lunar brut din perioada respectiva poate cineva de specialitate sa-mi spuna exact care e contributia mea la pensie pt. acele perioade asimilate (punctul de pensie).Stiu ca in anexa 7 a legii 263/2010 sunt salariile brute dar nu stiu cum se calculeaza punctul de pensie. Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 21:16, 10 Decembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca luam 6,5 ani(adica 6 ani si 6 luni)stagiu asimilat asta inseamna:
6,5 x 0,25 puncte = 1,625 puncte
1,625 : 35 ani(stagiul complet de cotizare)= 0,04643 punctaj mediu anual
La acest moment asta inseamna:0,04643 x 732,8(valoarea punctului de pensie)= 35 de lei pensie
conform acestui calcul tampit sunt 0,25 puncte anual ori de fapt sunt 0,25 puncte lunar pt. perioada asimilata. si ce rost are s-o relativati la perioada completa de contributie ? ca si cum 35 ani nu mai am alte contributii . intrebarea era strict pt. perioada asimilata de 6,5 ani . cat e pe luna ? se pare ca 0,25 puncte de pensie adica la valoarea actuala 738/4=184,5 lei.cred !
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Cred ca este cam nepoliticos (ca sa fiu eu politicos) sa ziceti ca este un "calcul tampit"(!?), pentru ca nu se potriveste cu ce ati fi vrut dvs., la adresa unei persoane care vrea sa va ajute.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
...

(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

Art. 164
(1) Pentru perioadele necontributive care, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au constituit vechime in munca utila la pensie, la determinarea punctajului lunar al persoanei se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, sau salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.

(2) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) si g), realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, sau salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.
...

(5) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1), realizate in intervalul cuprins intre data de 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizeaza:
...
b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c) si g).
...

3. Dvs. va incadrati la art.164(2) deoarece aceste perioade asimilate sunt realizate inainte de 01.04.2001.

4. - In perioadele respective (armata si facultatea la zi) nu ati avut nici o contributie la pensie.
- Art.49(1) din lege asa si spune ca este vorba de "perioade necontributive" si sunt perioade asimilate stagiului de cotizare la pensie.

5. Avand in vedere prevederile art.164(2) va puteti calcula singur punctajul lunar.
va rog sa ma scuzati ! adevarul e ca nu am inteles nu ca-mi convine sau nu calculul !
si trimiterea la lege nu ma ajuta .de unde sa iau salariul minim pe economie din 1978-1980 respectiv 1980-1985 cand am facut eu armata respectiv facultatea ? daca vreti ajutati-ma fara sa-mi dati legea sa-mi fac eu calculul. si 0,25 puncte pensie nu sunt /luna ? sunt /an pur si simplu n-am inteles , scuze inca o data !
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Ca sa intelegeti ce v-a spus colegul meu va redau din Legea 263/2010:

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr.6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.

2. In cazul dvs. am spus ca se foloseste prevedera din art.164(2) din lege:
(2) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) si g), realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, sau salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.


3. - Salariul minim pe economie il luati din Anexa 8 din lege iar salariul mediu brut din lunile si anii respectivi il gasiti daca intrati pe site-ul Institutului National de Statistica.
- Va ajut si va spun de unde sa luati salariile brute:
[ link extern ]

4. - Impartiti salariul minim din fiecare luna la salariul mediu brut din aceeasi luna si rezultatul cu cinci zecimale este punctajul din luna respectiva.
- Adunati aceste punctaje lunare dintr-un an si impartiti la 12 si va da punctajul anual.

5. - Eu nu fac niciodata astfel de calcule pentru nimeni, dar pentru dvs. va fi simplu, fiind inginer.
- Daca as face asta la toata lumea ar insemna sa las pe multi fara raspuns din lipsa de timp.
- Eu v-am dat undita, dvs. prindeti pestele.

6. Daca cititi Regulamentul forumului, pe
www.avocatnet.ro/content/tag...
veti vedea ca toate consultatiile pe forum sunt pro bono si pentru un raspuns primit pe "moca" meritam si noi multumiri, in nici un caz jigniri.
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Calcul pensie de invaliditate Marian_1959 Marian_1959 Buna seara, Am urmatoarea situatie: 1) am facut armata ca militar cu termen redus timp de 9 luni (1 oct 1978 - 30 iunie 1979). 2) sunt absolvent al unei ... (vezi toată discuția)
Anii de pensie asimilati doina-dobrescu doina-dobrescu Studiile universitare sunt asimilate stagiului de cotizare conf. leg.263/2010 art. 49, utilizandu-se 25% din salariul mediu brut lunar pe economie sau din ... (vezi toată discuția)
Pensie suplimentara pentru perioada facultatii GABRIELA2014 GABRIELA2014 Buna ziua, Pentru perioada asimilata (facultate zi) se acorda pensie suplimentara? Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)