avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul pensie de invaliditate

Buna seara,

Am urmatoarea situatie:

1) am facut armata ca militar cu termen redus timp de 9 luni (1 oct 1978 - 30 iunie 1979).
2) sunt absolvent al unei facultati cu durata de 5 ani la cursuri de zi cu diploma (1 oct 1979 - 15 iulie 1984).
3) am lucrat 30 ani si 4 luni (stagiu de cotizare : 1 sept 1984 - 31 dec 2014).

Cum se calculeaza punctajul mediu lunar in acest caz ?

Mai e nevoie de acordarea stagiului potential in aceasta situatie sau este suficient stagiul de cotizare + perioadele asimilate pentru a avea cei 35 ani minim necesari ?
Daca am 183 zile de concediu medical si sunt nascut in anul 1959, pot sa ma pensionez din motive medicale ?

Va multumesc pentru un raspuns de clarificare.
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 09:06, 11 Iunie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 263/2010

ART. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.

ART. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.

ART. 97
(1) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatia prevazuta la art. 49 alin. (1) lit. a);
b) 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c), f) si g);
c) cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. e).

Stagiul asimilat va aduce aproximativ 3,4 puncte
Pentru restul nu am control.

Indepliniti conditia de stagiu complet.
Nu aveti nevoie de stagiu potential.

Buna seara pentru perioadele asimilate adica armata si facultatea va primi doar 1,4375 de puncte iar pentru restu in functie de salar si sporuri sau ce ati mai avut la salar. O seara buna
1978=1200:2011=0,59672x9=5,37048:12=0,44754 puncte(armata)
1980=1425:2238=0,63673x4,7(ani)=2,99263(cursuri universitare)
2,99263+0,44754=3,44017 puncte(total stagiu asimilat)

Total puncte este o aproximare.
Aproximarea este a mea si are un procent de reusita de peste 97%.

Credeti pe cine vreti.
Legea 263/2010

ART. 164
(1) Pentru perioadele necontributive care, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au constituit vechime in munca utila la pensie, la determinarea punctajului lunar al persoanei se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, sau salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.
(2) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g), realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, sau salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.

(5) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1), realizate in intervalul cuprins intre data de 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a);
b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c) si g).

Faceti calculele potrivit art.164 alin.(2),nu potrivit alin.(5)lit.b)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ok multumesc de raspuns interesant ca si eu sunt inainte de 2001 cu cei 3 ani de colegiu , o sa calculez si am sa stiu ce voi trebui sa vorbesc la casa de pensi , o zi buna sa aveti

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime stagiu militar LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Vreau sa stiu daca perioada stagiului militar este considerata vechime in munca sau stagiu de cotizare in cazul iesirii la pensie? (vezi toată discuția)
Calcul punctaj pensie gheorghebosneag gheorghebosneag Va rog sa-mi comunicati cum se calculeaza punctajul (lunar,anual) pentru anii de facultate(la \'\'zi\'\' ) si pentru 6 luni de armata T.R. Multumesc! (vezi toată discuția)
Stagiul militar nicky63 nicky63 Buna ziua.Nascut in 13.02.1963.Angajat in 01.04.1982 pina in prezent.Intre 25.09.1985 si15.01.1987 stagiu militar.Pentru perioada stagiului militar se acorda ... (vezi toată discuția)