avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... POATE UN POLITIST DE LA PAZA SI ORDINE SA INCEAPA ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

POATE UN POLITIST DE LA PAZA SI ORDINE SA INCEAPA URMARIREA PENALA?

Am următoarerea speţă.Un prieten este judecat pentru mai multe infractiuni, dintre care pentru doua din ele urmarirea penala a fost inceputa prin proces-verbal de un politist de la paza si ordine.Este legal ca urmărirea penală să fie începută de un alt politist decît de la politia judiciara?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 15:16, 3 Ianuarie 2007
Cred ca te poate lamuri textul art.3 din Legea 364/2004 privind functionarea politiei judiciare:

Art. 3. - (1) Poliţiştii care nu fac parte din poliţia judiciară au dreptul şi obligaţia de a efectua orice act de constatare a săvârşirii infracţiunilor, conform legii.

(2) Poliţiştii prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia de a încunoştinţa de îndată procurorul sau organele de cercetare ale poliţiei judiciare cu privire la constatarea săvârşirii infracţiunilor şi de a le înainta, totodată, actele de constatare.

din textul acesta inteleg ca nu, cel mult pot efectua acte premergatoare.eu am insa un proces-verbal de incepere a urmaririi penale realizat de un politist de la paza si ordine.ce pot invoca?
o exceptie, ceva, eventual nulitate absoluta pe art.197 alin.2 CPP?
Acestia nu pot decat sa sesizeze organele abilitate in legatura cu savarsirea unor fapte penale
Da, daca este organ de constatare in sensul art. 214 Cpp.
nu este vorba despre un proces-verbal de constatare a unei infracţiuni ci despre un proces-verbal de incepere a urmaririi penale, practic urmărirea penala a fost efectuata de un politist de la paza si ordine.Ma poate ajuta cineva cu bibliografie in domeniu?

Alte discuții în legătură

Pentru continuarea urmaririi penale organul de cercetare penala a emis un referat cu propunere? eusaisapte eusaisapte pentru continuarea urmaririi penale organul de cercetare penala a emis un referat cu propunere? 1. am fost audiat in calitate de martor, desi organul de ... (vezi toată discuția)
Daca sunt citat in calitate de martor intr-un dosar in care sunt acuzat nedrept, ma pot constitui parte vatamata si parte civila in acelasi dosar? eusaisapte eusaisapte daca sunt citat in calitate de martor intr-un dosar in care sunt acuzat nedrept, ma pot constitui parte vatamata si parte civila? din moment ce fapta nu ... (vezi toată discuția)
..propunere facuta de catre organul de cercetare penala !! tutu12 tutu12 In urma unei plangeri penale , Parchetul trimite spre cercetare , organului de cercetare -politiei . La terminarea cercetarilor ,politistul face un raport ... (vezi toată discuția)