avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cer o lamurire intr.un caz de sanctionare legat de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cer o lamurire intr.un caz de sanctionare legat de poliția rutiera. ...

Cer o lamurire intr.un caz de sanctionare legat de poliția rutiera.
M.am trezit acum 3 luni cu o amenda acasa de 15 puncte pentru necomunicarea datelor si cu o comunicare in care mi se cer datele soferului care a savarsit fapta (viteza) eu fiind proprietarul si conducatorul, la momentul respectiv am fost cu hartiile la sediul de politie rutiera si am intrebat mai multi agenti ce trebuie sa fac si de ce mi.a mai venit inca o cerere de comunicare daca deja eram sanctionat pentru necomunicarea datelor, dand din umeri agentii mi.au zis ca eu trebuie sa platesc amenda sau sa o contest si ca nu au dreptul sa ma sanctioneze de 2 ori pentru aceeasi fapta … asa am si facut , am platit amenda.
ei bine acum careva zile mi.a venit o adoua amenda cu maximul de 20 de puncte… tot pentru necomunicare pentru aceeasi fapta… desi am platit prima amenda…
De aceea va intreb pentru ca nu mi se pare normal sa fiu sanctionat de 2 ori… o sa ma sanctioneze pana declar? Insa ce sa mai declar daca deja am fost sanctionat? Nu mi.a mai venit nici o comunicare de la ei… insa nustiu ce sa fac, vreau sa o contest insa inainte ar trebui sa stiu daca au voie sa ma sanctionze de oricate ori doresc ei pentru aceeasi fapta.. in ambele p.v . nu mentioneaza nimic de comunicare.. ca m.ar fi sanctionat in baza cererii lor… doar fac referire la aceeasi fapta….
Asadar au voie sa sanctioneze pentru necomunicarea datelor pentru aceeasi fapta la nesfarsit fiind o metoda de a forta proprietarul ? Nu este abuz ?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:13, 11 Aprilie 2024
Nu puteti fi sanctionat pentru aceeasi fapta de doua ori. Depuneti plingere contraventionala impotriva celui de-al doilea PV de contraventie, in care cereti anularea acelui PV, adaugind la dosar 2 copii prin care dovediti achitarea amenzii (initiale) pentru incalcarea art. 102 alin 1 pct. 14 din OUG 195/2002.:
14. nerespectarea de către proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul a obligației de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției rutiere sau poliției locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevăzute la art. 39;

[ link extern ]
E un principiu de drept :
Principiu unicității sancțiunii sau excluderii dublei sancționări (ne bis in idem). Acest principiu este pe deplin aplicabil în materie contravențională și se explică prin aceea că o persoană nu poate fi sancționată de două ori pentru aceeași faptă. Aplicarea din nou a unei amenzi contravenționale pentru aceeași faptă atrage nelegalitatea Procesului-Verbal și anularea celei de-a doua sancțiuni. Pentru a fi aplicabil acest principiu trebuie să existe identitate de persoană, timp, loc, acțiune contravențională.

[ link extern ] /
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 12 Ianuarie 2024
latka, moderator
Ti se suspenda permisul pentru acele 15 puncte de necomunicare?
Articolul 96
(1) Sancțiunile contravenționale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol și preîntâmpinarea săvârșirii altor fapte interzise de lege și se aplică prin același proces-verbal prin care se aplică și sancțiunea principală a amenzii sau avertismentului.
(2) Sancțiunile contravenționale complementare sunt următoarele:
a) aplicarea punctelor de penalizare;
b) suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat;
......................................
Articolul 98
funcție de gravitatea faptelor și de pericolul social pe care acestea îl prezintă.
(4) Clasele de sancțiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.
Articolul 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:
a) pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2024
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua.daca am facut o plângere la ordonanța de clasare ... Ciprianmaxi Ciprianmaxi Buna ziua.daca am facut o plângere la ordonanța de clasare a u ui dosar penal pt ca rămâneam cu permisul suspendat pe 6 luni si e ca.inare obligatorie ,As ... (vezi toată discuția)
Anulare proces verbal Vladu79 Vladu79 Buna ziua, am avut un apel pentru anularea procesului verbal prin care mi a fost suspendat permisul de conducere. Nu inteleg daca trebuie sa predau permisul ... (vezi toată discuția)
Puncte auto catalinamirela catalinamirela Buna ziua! In urma cu 17 zile mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru depasire pe linie continua. Am depus contestetie deoarece singura iesire din ... (vezi toată discuția)