avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Control fiscal firma in faliment
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Control fiscal firma in faliment

Buna ziua, am si o problemea. Daca s-a dispus intrarea in faliment in procedura simplificata a unei societati si a fost numit lichidator, care inca nu si-a inceput atributiile efectiv, dar trebuie sa le inceapa, mai poate garda financiara pe de o parte si ANAF pe de alta parte, sa faca control la aceasta societate?
Precizez ca falimentul a fost cerut de debitoare, unul din creditori e statul, care acum, prin ANAF face controale la o firma care nu mai are asociati in tara si are un administrator caruia dreptul de administrare i-a fost ridicat prin sentinta de deschidere a procedurii.
Nu trebuie sa faca controlul in prezenta lichidatorului numit?
Mai poate Garda Finaniciara sa trimita somatii la asociati si la administrator sa se prezinte la sediul lor cu registre si asa mai departe cand exista oprocedura de faliment in curs?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: proffex , utilizator 09:48, 10 Februarie 2010
ANAF are drept de control de fond pentru firma aflata in procedura insolventei , ambele institutii Anaf si garda au drept de control!
Buna ziua,
Nu numai ca este legal si corect, dar mie unuia mi se pare chiar pertinent si benefic pentru buna desfasurare a procedurii
Cu ocazia controlului se verifica corectitudinea si legalitatea contabilitatii firmei si se precizeaza cuantumul debitelor.
Cu stima,
OK, am inteles, multumesc, dar cine e reprezentantul societatii?
Ei fac control fara prezenta lichidatorului desemnat, fara a avea un reprezentant
al firmei acolo, iar garda, cheama la control pe unul din asociati si pe administratorul caruia i-a fost ridicat dreptul de administrare.
Cum merge asociatul minoritar la garda cu registrele societatii pe care nu le are?
Nu trebuie sa mearga lichidatorul? El reprezinta acum societatea, chiar daca controlul se efectueaza pe o perioada dinainte de intrarea infaliment, atunci ce rost mai are lichidatorul, el nu trebuie sa faca o verificare?
Deci, intrebarile mele sunt:
1. merge asociatul minoritar la control cu actele la garda? Daca da, nu trebuie sa stie si lichidatorul?
2. merge si fostul administrator? Pt ca si el a fost chemat, dar el nu mai are calitate, i-a fost ridicat dreptul de administrare.
3. ANAF face control de fond in lipsa lichidatorului, fara a avea o persoana competenta acolo la sediu?
Multam.
Nici ANAF-ul, nici Garda financiara nu mai au dreptul de control asupra societatii daca s-a pronuntat incheierea de deschidere a procedurii la cererea debitorului si s-a numit lichidatorul. Anaf-ul in cel mai bun caz poate face opozitie impotriva deschiderii procedurii. Lichidatorul poate formula ( daca are sange in el) plangere impotriva anaf-ului si garzii pentru abuz in serviciu. Potrivit legii 85/2006 lichidatorul este cel care raspunde de activitatea societatii, de rapoartele inaintate sindicului, de contabilitate , de inscrisuri etc.
Este chiar recomandat ca lichidatorul sa se planga sindicului despre presiunile pe care le fac creditorii bugetari (anaf, itm, avas) si imixtiunea in activitatea sa.
daca creditorii bugetari au neclaritati, ei pot contesta raportul lichidatorului pe art.59 si pot solicita o expertiza contabila sau fiscala in cadrul procedurii

PS Mai terminati cu obedienta asta gratuita fata de anaf si garda X-(
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2010
bossman, utilizator
bossman a scris:
PS Mai terminati cu obedienta asta gratuita fata de anaf si garda X-(

discutia nu se referea la o simpatie fata de organele statului, haideti sa nu contestam opinia unui practician in insolventa

Alte discuții în legătură

Cerere deschidere procedura de insolventa ulterioara sentintei de dizolvare a societatii insa anterioara radierii av.danabuzgau av.danabuzgau BUNA SEARA Am nevoie si eu de un sfat.... in speta este vorba despre o societate SRL cu privire la care prin Sentinta s -a dispus dizolvarea societatii ... (vezi toată discuția)
Inspectie fiscala la o firma dizolvata vandekamp vandekamp Se poate face inspectie fiscala la o firma aflata in faliment (procedura simplificata) dupa ce instanta a hotarat dizolvarea acesteia? Pratic din momentul ... (vezi toată discuția)
Creanta nascuta dupa intrarea in insolventa nyusziful nyusziful Buna ziua, as avea urmatoarea intrebare: in cazul unei creante nascute dupa deschiderea procedurii insolventei, cum sa procedez? Pe scurt: am emis o factura ... (vezi toată discuția)