avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune testamentara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune testamentara

Bun gasit,
Va supun atentiei urmatoarea speta: tatal decedat (in 2019), mama si fiul mostenitori. A fost facuta dezbalerea succesorala la notar, au fost emise certificate de mostenitori, astfel:
- Mama (vaduva): ½ garsoniera, ½ apartament (mama a cedat in favoarea fiului)
- Fiul (divortat) : ½ garsoniera, ½ apartament

In decembrie 2023 a decedat si mama. Ea a lasat un testament legalizat la notar, prin care dispune ca bunurile sale imobile sa fie impartite in mod egal intre fiu si partenera de viata a acestuia (cu care convietuieste de 18 ani fara sa fie casatorit).

Daca dispozitiile din testament ar fi puse in aplicare, atunci :
- Fiul (divortat) ar detine ¾ garsoniera, ¾ apartament
- Partenera lui ar detine ¼ garsoniera, ¼ apartament

Exista vreo posibilitate ca fiul sa cedeze partenerei partea lui (¾ garsoniera), iar partenera sa cedeze fiului partea ei (¼ apartament) si sa ii plateasca acestuia o despagubire, astfel incat fiecare sa devina proprietar unic? Daca da, evaluarea garsonierei se face conform grilei notariale?

Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 20:39, 26 Ianuarie 2024
Buna ziua, dupa acceptarea succesiunii de catre ambii mostenitori, acestia isi pot dona/vinde cotele si sa ajunga astfel proprietari exclusivi ai bunurilor respective. Acelasi lucru se poate face si prin partaj. Taxele notariale se calculeaza raportat la grilele notariale in toate situatiile de mai sus.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă fiul nu are copii, poate renunta la succesiunea mamei, astfel încât pe jumătatea acesteia sa rămână proprietara doar partenera.
Ulterior, cei 2 pot face un partaj, prin care fiul sa își ia garsoniera + o sulta dr la partenera, iar partenera sa își ia apartamentul.
Eu nu văd rațiunea renunțării. Mai ales că, din câte înțeleg, fiul vrea bunul mai mare (ap). Dar fiecare face ce crede.

În opinia mea, ar trebui dezbătută succesiunea conform testamentului. Și ulterior se poate încheia un act de PARTAJ.
X preia ap în deplină proprietate, Y primește garsoniera în deplină proprietate. Adică un singur act, fără impozit - actul de partaj, nu enșpe "cedări" și alte bazaconii. Apropo, ce-i aia cedare!? Că "cedarea" asta înseamnă fie donație, fie vânzare.... Eu nu m-as incurca 2 vânzări impozabile când există posibilitatea partajului între coproprietari.
Ultima modificare: Joi, 25 Ianuarie 2024
romascanu, moderator
Rațiunea renunțării este simplificarea procedurii succesorale, ca la teorie toți ne procepem, dar în practica nu știu cine își amintește și cine își asuma tot acel calcul infernal pe care îl presupune reductiunea unui testament.
Coproprietari vor fi oricum.
Ca sunt juma juma sau în cote de 1/4 și 3/4, tot la partaj se ajunge.
Și de ce sa complicam inutil lucrurile, de dragul frumuseții spetei, din moment ce părțile oricum sunt înțelese.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Despre ce reducțiune vorbiți?
Lăsând în mod EGAL, mama nu a încercat rezerva succesorală a fiului.
Calculul ăla "infernal" are rezultat ZERO. Si-l face și un copil de școală primară, dacă-i zic că rezervă e 1/2.

Dvs. sfătuiți FIUL să renunțe la moștenirea mamei sale ca să ... ce!? Ca să ajungă să plătească o sultă mai mare atunci când v-a primi în proprietate apartamentul la partaj!?
Nu are nicio logică!
Tocmai l-ați sfătuit să fie ...fraier. Cu scopul de a simplifica munca notarului; de a plăti mai mulți bani cu titlu de sultă și alte cheltuieli etc.

Bun, dacă vrea să fie fraier, e libertatea lui.
Dar nu încercați dvs. să-l prostiți pe aci, doar de dragul de a-mi combate mie spusele.
E preferabil să recunoașteți că nu ați fost atentă la ce ați citit.
Fiul vrea apartamentul, nu garsoniera. Și va fi păgubit dacă urmează sfatul dvs. Sau va avea de compensat un dezechilibru și mai mare, pe care și l-a creat cu mâna lui. Cui folosește? (notarului sigur, dar fiului nu).

Respectarea voinței mamei sale e și calea dreaptă și calea mai puțin costisitoare.
Ultima modificare: Vineri, 26 Ianuarie 2024
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Succesiune gigelas gigelas Buna ziua, -Dupa decesul persoanei X,au ramas mostenitori: sotia lui X si cei 2 copii majori ai lui X. -Sotia si unul dintre copii doresc sa dezbata ... (vezi toată discuția)
Dezbatere moștenire cris2020 cris2020 Tata a decedat în mai 2018. Suntem două surori și mama e in viață. In urma decesului tatălui au rămas un apartament și o casă. Mama are o oarecare ... (vezi toată discuția)