Lucrez intr-o instituție mare, cu mii de salariați. Din iulie anul trecut se negociază și nu se ajunge la nicio înțelegere, în condițiile în care salariile sunt foarte, foarte mici, și contractul colectiv de munca nu e semnat. În decembrie a expirat cel pe 2023, iar abia în februarie se întâlnesc din nou pt negociere, sindicatul și conducerea, pt 2024. Între timp, noua ni se dau acte adiționale de mărire a salariului începând cu 01.01.2024, în baza unei decizii a comitetului de direcție din 12.01.2024. Oare este corect? Ma gândesc sa nu fie niște capcane, s-a auzit neoficial ca cei care vor semna pot fi pasibili și de desfacerea contractului de munca, atâta timp cât nu este o convenție încheiată. Știe cineva care este mersul în astfel de instituții mari?Se poate, cu ajutorul unui avocat sa se declanșeze un conflict de munca?
Decizia este valabila numai daca e vorba de marire a salariilor care sunt sub minimum pe economie ..in rest, trebuie incheiate acte aditionale. .
Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la art. 17 alin. (3) C.un. in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
Asadar, actul aditional trebuia incheiat pana la 01.01.2024.
Ccm-
alinaion82
Buna ziua!
In cadrul firmei avem CCM din luna octombrie a anului trecut.
Acum, ca a trecut un an, trebuie sa se aleaga din nou reprezentantii salariatilor si ... (vezi toată discuția)