avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM-
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM-

Buna ziua!
In cadrul firmei avem CCM din luna octombrie a anului trecut.
Acum, ca a trecut un an, trebuie sa se aleaga din nou reprezentantii salariatilor si sa se renegociaze conditiile de munca?
Sau cum se procedeaza?...Aa...si inca o intrebare...in momentul in care salariul minim se modifica, tb sa se faca si act aditional la CCM, unde se specifica acest lucru ?
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: alinaion82 , utilizator 11:16, 22 Octombrie 2009
daca termenul pentru care a fost incheiat CCM a expirat puteti face un act aditional in care sa inserati prevederile care au suferit modificari. respectati prevederile legale cu privire la convocare reprezentantilor salariatilor la negocieri, punindu-le in vedere prevederile inscrise in CCM care ar suporta modificari si in ce sens.
modificare salariului minim pe economie trebuie inscris in CCM si se face act aditional ori de cite ori acesta sufera modificari. nerespectarea acestei prevederi se lasa cu urmari neplacute de catre ITM
Da trebuie renegociat cu reprezentantii salriatilor.
Orice cerere de modificare a contractului colectiv se negociaza.
Orice modificare adusa unui contract se face prin act aditional
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
titiana, utilizator
Codul Muncii
Art. 17 (4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.
Eu optez pentru act aditional, unele ITM-uri primesc si chiar cer Decizie de marire cu tabel nominal in anexa, deoarece salariul minim este Hotarare de Guvern.
La Contractul Colectiv de Munca faceti un Act aditional cu noile salarii.
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
Eugenia Angelica Fortuna, Consultant resurse umane
Mandatul reprezentantilor salariatilor este de 2 ani, cf art. 225 (4) din CM.
Deci, daca mandatul lor este inca valabil nu mai este nevoie de o noua alegere.

CCM se negociaza la expirarea perioadei ptr care a fost incheiat, perioada care nu poate fi mai mica de 12 luni (art. 242 CM).
Orice modificare a prevederilor CCM intervenita intre parti dupa incheierea acestuia se va face printr-un act aditional la CCM care se va inregistra la Directia de Munca, urmand aceeasi procedura ca la inregistrarea CCM.

Cu cel puţin 30 de zile anterior expirării contractelor colective de muncă încheiate pe un an trebuie demarata procedura de renegociere.
Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile.
Iniţiativa negocierii aparţine patronului, iar in cazul în care patronul nu angajează negocierea, aceasta are loc la cererea organizaţiei sindicale sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz, în termen de 15 zile de la formularea cererii.
În termen de 15 zile de la data formulării cererii de către organizaţia sindicală sau de către reprezentanţii salariaţilor, patronul trebuie să convoace părţile în vederea negocierii contractului colectiv de muncă.


Cum CCM al dvs expira in octombrie, trebuie deja sa demarati actiunea.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv suciu_diana suciu_diana Buna ziua, pentru negocierea contractului colectiv la nivel de unitate angajatorul trebuie sa lanseze invitatia. Daca in invitatie termenul se specifica ca ... (vezi toată discuția)
Initiere negociere colectiva ralucapavelescu ralucapavelescu Buna ziua, Lucrez la o societate unde exista contract colectiv de munca.Acesta a fost negociat in luna mai,anul 2012.in contract avem articol in care se ... (vezi toată discuția)
Act aditional ccm dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna ziua !1.c.c.m-ul expira pe 20.05.2014....Intrebare: sindicatul mai poate cere inceperea negocierilor in perioada asta? fac mentiunea ca, patronatul nu a ... (vezi toată discuția)