Bună seara , salonul in care lucram a fost vândut , noii proprietari m au întrebat ce salariu aveam înainte adică 6500 lei (full time) și mi au zis ca va rămâne același salariul . Numai ca mi au zis ca îmi vor da in plus pentru ca eram si recepționera si menajera etc , si nu mi au dat absolut nimic in plus , mi au plătit jumătate din cursul de Cosmetica , adică 800 lei (eu sunt tehnician de unghii) , programul salonului este de la 10:00-18:00 , am stat de foarte multe ori peste program adică chiar și până la 21:30 si nu am văzut niciun leu in plus , iar când a fost vorba sa îmi iau o zi liberă mi au spus sa fac foaie concediu fără plata.
Salonul nu merge mai deloc , nu prea sunt clienți vor sa ne scadă salariile drastic dar programul sa rămână același . Patronii sunt niște oameni în vârstă dar sunt exagerat de nesimțiți cu mine cel puțin , fiind mai mică ca vârsta . Vreau sa demisionez , sa îmi iau salariul , dacă vor sa stau in preaviz eu stau 20 de zile ..
Au dreptul să îmi ceară cei 800 de lei pentru cursul de cosmetician sau sa îmi oprească din salariu ? Când m am înscris la curs nu am trecut firma lor , adică nu le am dat nimic la mana cum ca mi ar fi dat bani .
1. daca va dati demisia , atunci aceasta poate fi cu au fara preaviz.
Regula in materia demisiei este incetarea c.i.m. dupa efectuarea unui preaviz. Insa in conditiile pevazute de Codul Muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz.
2. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......
Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.
Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.
Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.
3. In acest caz, se poate promova o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a se restitui suma retinuta nelegal sau se poate sesiza ITM-ul.
Demisia la zi
Alexandru.91
Buna ziua. As avea o nelamurire. Am fost angajat la o firma 2 saptamani. ieri mi-am dat demisia la zi, fiind in perioada de proba ( contract pe perioada ... (vezi toată discuția)