avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Buna ziua! Am un CVC in care se mentioneaza si ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Buna ziua! Am un CVC in care se mentioneaza si suprafata din ...

Buna ziua!

Am un CVC in care se mentioneaza si suprafata din acte (mai mica) si suprafata masurata (mai mare , dar cu sub 5 %). Cartea funciara a fost facuta in aceeasi zi cu CVC , in care s au intabulat ambele suprafete . Pe care suprafata o iau in considerare si in ce baza legala ,mai ales ma interesaza ,cand imi fac o cerere de sprijin pt fonduri europene? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ramona_popov , utilizator 14:44, 1 Februarie 2024
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua ! Se va lua în calcul suprafața de teren din actul de vânzare cumpărare pentru că pentru aceea aveti act cu care dovediti că sunteti proprietarul său. Cea din CF reprezintă suprafata pe care o folosiți în fapt.
Va multumesc!
Insa , ati putea sa faceti trimitere la vreun articol de lege concret care sa confirme acest lucru, va rog frumos? -deoarece mi se spune ca se ia in considerare suprafata mai mare , adica cea masurata , cf. art.40 din legea 7/96...
Potrivit are 557 Cod civil ,dreptul de proprietate se poate dobândi, în condiţiile legii, prin convenţie, testament, moştenire legală, accesiune, uzucapiune, ca efect al posesiei de bună-credinţă în cazul bunurilor mobile şi al fructelor, prin ocupaţiune, tradiţiune, precum şi prin hotărâre judecătorească, atunci când ea este translativă de proprietate prin ea însăşi.
Conform art 20 din Legea 7/1996 (1) Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor înscrie în cartea funciară pe baza actului prin care s-au constituit ori s-au transmis în mod valabil.
Vă las un link al unei spete edificatoare din care rezultă clar ceea ce v-am comunicat in răspunsul inițial: proprietar sunteți pe suprafața din act , iar restul în plus , rezultat din măsurători și care s-a încadrat în toleranta de 5% (care a permis înscrierea în CF a terenului în configurația în care era ) reprezintă teren pe care îl folosiți dar pt care nu aveți act doveditor. Faptul că folosiți această suprafață poate genera in viitor în patrimoniul dvoastră anumite drepturi.

Linkul : [ link extern ]
sau căutați după titlul acesta: Constatarea existentei unei suprafete de teren mai mare ca cea inscrisa in cartea funciara. Rectificare. Decizia 201/2009. Curtea de Apel Timisoara
In speta pe care o tratează link ul pe care mi l ati indicat,se tratează alta situație decât cea propusă de mine .

INTTEBARE: in cazul in care sunt intabulate atât suprafața măsurată (mai mare) ,cat și cea din acte (mai mica),ce justificare cu act normativ exista pt alegerea suprafeței măsurate ,mai mari ,in afara de art.40 din legea 7/96?
Mulțumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am un cvc in care se mentioneaza si suprafata din ... ramona_popov ramona_popov Buna ziua! Am un CVC in care se mentioneaza si suprafata din acte (mai mica) si suprafata masurata (mai mare , dar cu sub 5 %). Cartea funciara a fost ... (vezi toată discuția)
Dovada proprietatii dienusa dienusa va rog mult sa-mi spuneti daca TP face dovada proprietatii?sunt intr-un proces in care se incearca contrariu...chiar judecatoarea m-a intrebat daca am CF pe un ... (vezi toată discuția)
Intabulare iuvri iuvri Buna ziua! Imi poate da si mie cineva niste informatii? Cum pot intabula terenul obtinut cu un titlu de proprietate obtinut in baza legii 247/2005? Unde ... (vezi toată discuția)