Potrivit are 557 Cod civil ,dreptul de proprietate se poate dobândi, în condiţiile legii, prin convenţie, testament, moştenire legală, accesiune, uzucapiune, ca efect al posesiei de bună-credinţă în cazul bunurilor mobile şi al fructelor, prin ocupaţiune, tradiţiune, precum şi prin hotărâre judecătorească, atunci când ea este translativă de proprietate prin ea însăşi.
Conform art 20 din Legea 7/1996 (1) Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor înscrie în cartea funciară pe baza actului prin care s-au constituit ori s-au transmis în mod valabil.
Vă las un link al unei spete edificatoare din care rezultă clar ceea ce v-am comunicat in răspunsul inițial: proprietar sunteți pe suprafața din act , iar restul în plus , rezultat din măsurători și care s-a încadrat în toleranta de 5% (care a permis înscrierea în CF a terenului în configurația în care era ) reprezintă teren pe care îl folosiți dar pt care nu aveți act doveditor. Faptul că folosiți această suprafață poate genera in viitor în patrimoniul dvoastră anumite drepturi.
Linkul :
[ link extern ]
sau căutați după titlul acesta: Constatarea existentei unei suprafete de teren mai mare ca cea inscrisa in cartea funciara. Rectificare. Decizia 201/2009. Curtea de Apel Timisoara