Buna ziua,
Eu , proprietar, doresc sa vand un teren arendat si arendasul are drept de preemptiune. Intrebarea este: Daca arendasul nu este de acord cu pretul de vanzare din oferta depusa la primarie, poate bloca vanzarea catre un tert ? Va multumesc
Din pacate , poate ... Va face o acceptare de oferta , o depune la Primarie , si ... nu mai cumpara ... Problema este ca Legea 17/2014 cu modificarile si completarile ulterioare NU prevede nici un fel de sanctiune pentru cel care accepta oferta si nu mai respecta ceea ce a semnat , chiar daca e limpede ca e rea-vointa ... Explicatia unui domn avocat - aici , pe forum - a fost ca un act administrativ ( acceptarea de oferta ) nu poate obliga la incheierea unui act juridic ( contractul de vanzare-cumparare ) . Nu stiu - eu nu sunt jurist - daca s-ar putea obtine daune de la arendas , daca dovediti ca v-a produs o paguba , in situatia in care aveti cumparator si nu-i puteti vinde , asta tot un avocat v-ar putea spune .
Asa este , oricare dintre preemptori va poate pune bete in roate , ba chiar si cei pe care Legea ii numeste “ cumparatori potentiali “ . De altfel , este stipulat in cuprinsul acesteia ca a aparut pentru descurajarea faramitarii terenurilor agricole si incurajarea aparitiei de mari exploatatii agricole , siguranta alimentara fiind de importanta strategica .
Am inteles, in ce conditii , eu ca vanzator, pot anula vanzarea daca preemtorul care a acceptat oferta nu continua demersurile pentru cumpararea terenului in cauza ? Nu pot sa astept dupa el, ani de zile