Buna ziua.
As avea o intrebare legat de garantia pentru instalatiile din spatiile comune ale unor imobile noi.
Mai exact daca pentru apartamentele noi dezvoltatorul acorda garantie conform legilor in vigoare, care este responsabilitatea acestuia legat de exemplu de instalatia electrica principala a imobilului(bloc ), sau legat de coloana de apa. Daca spre exemplu la un an sau doi de la vanzarea apartamentelor, coloana de apa principala are defectiuni majore si sunt pierderi de apa semnificative, apoi se remediaza (cu ajutorul asociatiei de proprietari), nu ar trebui ca dezvoltatorul sa suporte aceste costuri si nu locatarii?
Multumesc in avans de raspuns!
Dvs. intrebati in Forum ceea ce trebuie sa stiti deja...
Daca blocul este nou, probabil ca in contractul de vanzare/cumparare o sa gasiti si clauze privind garantiile, precum si remedierea unor chestiuni care apartin de "vicii ascunse".
Eu pot sa va spun ca blocul in care am locuinta a fost construit in 1974, si instalatiile au functionat multumitor pana acum - (ian. 2024), cand ne-am hotarat sa efectuam o reparatie capitala a instalatiilor aflate in subsol, cu materiale de ce-a mai buna calitate. La sfarsitul acestei saptamani vom face receptia lucrarii. Desigur, costul lucrarii va fi achitat de catre proprietari, prin asociatie, ca de garantie nu mai poate fi vorba.
Cu privire la garantie, prin contract am prevazut o garantie de 5 ani la manopera. Cum spuneam, daca materialele folosite la constructia blocului au functionat aproape 50 de ani, avem certitudinea ca materialele achizitionate recent vor tzine, macar aceeasi perioada de timp ( robineti, tevi de apa rece - 50 mm, ppr, conducte de evacuare - 110 mm),
Asadar, cam acesta este raspunsul pe care eu pot sa vi-l dau.