avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie de plata

se poate face somatie de plata daca am doar o factura acceptata dar pe care nu este trecuta data scadentei ?
s-au furnizat produse ( fara contract) unei SC pentru care s-a emis factura ... dar pe aceasta nu s-a trecut data scadentei
au trecut aproape 3 luni iar respectiva SC nu mai plateste
Cel mai recent răspuns: ContSters71920 , utilizator 12:13, 2 Februarie 2010
consider ca daca nu s-a trecut data scadentei factura trebuia onorata in momentul emiterii. in acest caz se poate solicita instantei de judecata emiterea unei somatii de plata.
Nu puteti merge pe Og nr. 5/2001 intrucat nu puteti dovedi caracterul exigibil al creantei.
Regula este ca termenul de plata este specificat in favoarea debitorului. In situatia cand nu s-a trecut nici un termen obligatia de plata devine exigibila din momentul cand factura a fost insusita de catre debitor.
Ca urmare puteti sa formulati o cerrere intemeiata pe prev. OUG nr. 119/2007 si sa solicitati instantei emiterea unei somatii de plata pentru suma ce este debit plus penalitatile de intarziere.
Procedura concilierii prealabile nu este obligatorie ci pur facultativa.
OUG 119/2007 este aplicabila cazurilor in care exista contract incheiat ... aici nu este contract
deci pot merge pe OG 5 /2001....
ma gandeam sa fac si aplicarea art.1362 Cciv pentru a dovedi exigibilitatea ....
parerea mea este ca nu se poate merge decat pe dreptul comun; procedurile de urgenta invocate mai sus sunt aplicabile in cazul in care exista contracte si cel mult intelegeri de plata incheiate cu debitoarea, care sa dovedeasca caracterul cert, lichid si exigibil al creantei

Alte discuții în legătură

Facturi fara scadenta Andreea Istrate Andreea Istrate Daca am emis o factura unde nu este inserata data scadentei si nu am nici contract incheiat, dar facturile sunt acceptate la plata prin semnare si stampilare ... (vezi toată discuția)
Procedura oug 119/2007, fara contract anjinsan anjinsan Buna Ziua, O societate A livreaza marfa catre o alta societate B. Ulterior, societatea B nu isi mai achita datoriile. Pentru a rezolva litigiul pe cale ... (vezi toată discuția)