avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Unde ma pot adresa pentru neplata de catre firma ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Unde ma pot adresa pentru neplata de catre firma Diaroma SRL ...

Unde ma pot adresa pentru neplata de catre firma Diaroma SRL a contributiei la CAS in perioada 1991-1995 cand sotia mea a lucrat acolo.Am carte de munca cu inscriera si modificarea salariului insa la incetarea contractului de munca, cartea nu a fost vizata de ITM prin punerea stampilei dreptunghiulare, am doar stampila rotunda a firmei.Am fost la ITM sa validez cartea de munca pentru aceasta perioada si cei de acolo au spus ca fiirma nu a platit contributia CAS pentru perioada 1991 - 1993 iar pentru 1993 - 1995 documentele din arhiva nu sunt lizible, si ei nu pot sa valideze carnetul de mmunca.Pentru neplata de catre angajator a CAS-ului in perioada 1991-1995, poate statul sa preia ( sa deconteze ) cumva plata, pentru faptul ca institutia de control nu si-a facut treaba??!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:20, 15 Februarie 2024
Nu poate statul sa preia asa ceva ... cand s-a lichidat societatea , trebuia ca lichidatorul sa-si fi facut treaba ca lumea.

Carnetul de munca putea fi vizat cu mentiunea lipsa dovezii platii .
Multumesc.
Domnule Cornel Vasile am mai citit si eu in stanga si in dreapta, si am gasit ca in Decretul Lege 389/11.10.1972 care a fost abrogat de Legea 12/2000, la Art.5 zice asa:
Art.5
Nedepunerea contribuţiei pentru asigurãrile sociale de stat nu afecteazã plata drepturilor de asigurãri sociale cuvenite celor asiguraţi.

Deci eu inteleg ca nu este vinovata persoana angajata daca angajatorul nu a platit taxele catre stat.Angajatorul oricum a oprit angajatului suma ce trebuia platita dar " acesta a uitat sa o plateasca catre stat".
Sper ca juristii de la Casa de Pensii vor lua in calcul acest Decret Lege functional pana in anul 2000, si vor tine cont atat de vechimea in munca pe perioada respectiva, dar si la cumulul punctelor de pensie in functie de ce salariu este trecut in cartea de munca a sotiei, pe toata perioada cat ea a lucrat la aceasta Diaroma SRL.
Daca ei nu vor tine cont de acest decret 389 si nu vor lua in calcul si la cumulul punctelor de pensie realizate in aceasta perioada si vor tine cont doar ca vechime in munca, ce ma sfatuiti dumneavoastra sa fac?!.........
Nu scrie in niciun raspuns ca este vinovata de asa ceva ..eu v-am spus clar ca , carnetul de munca se putea viza , doar in anumite situatii nu se putea viza ci elibera adeverinta de vechime pentru acea perioada.

Actiunea in instanta este solutia pentru situatia in cauza.
Va multumesc pentru consiliere si sper ca la intocmirea dosarului de pensionare juristii de la casa de pensii sa stie despre acest decret 389/1972, si sa valideze perioada respectiva atat ca vechime dar si la cumulul de puncte de pensie din acea perioada.

Alte discuții în legătură

vechime in munca sau nu Problema este urmatoarea.Fostul meu angajator nu si-a dat prea mult interes pt. a-mi face rost de Carte de munca(formular), iar la plecarea din firma mi-a dat ... (vezi toată discuția)
Contract de munca neinregistrat in revisal danaflo danaflo Buna ziua. In perioada 08.2005-08.2006 am lucrat la o firma x, cu contract de munca, insa nu mi-au deschis carte de munca. La plecare, mi-au dat o adeverinta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am depus in data de 15 iunie 2022, la casa de pensii, ... raduploiesti62 raduploiesti62 Buna ziua! Am depus in data de 15 iunie 2022, la Casa de Pensii, cererea privind acordarea pensiei anticipate partiale, insotita de toate documentele ... (vezi toată discuția)