Am si eu o nelamurire. Muncesc la o societate privata in care activitatea nu poate fi oprita datorita specificului, asadar am un program de 14 zile consecutive de munca a cate 12 ore urmate de 14 zile de repaos, incadrandu-ne la program de munca inegal.
Asadar, in luna ianuarie 2024 am fost la munca de pe 1 pana pe 14, realizand 168, si urmarind programul specificat in CIM pe data de 29 am revenit la servici, insumand ca si ore lucrate 17 zile x 12h = 204 ore lucrate.
Datele de 1, 2, 6 si 7 ianuarie au fost zile de sarbatoare legala, angajatorul ne ofera sporul pentru acestea, insa spune ca acestea nu se contorizeaza si la timpul efectiv prestat de mine, adica din cele 204h efectuate imi scade cele 4 zile de sarbatoare legala, eu ramanand cu 156 de ore in regim normal. In primul rand nu mai ating norma lunii (160) desii eu am lucrat 204, eu trebuind sa completez norma lunii cu zile de concediu si orele efectuate dupa cele 160 numai sunt platite ca si ore suplimentare. Este corect ?
Potrivit Codului muncii: „Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziția angajatorului și își îndeplinește sarcinile și atribuțiile, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil și/sau ale legislației în vigoare.”
Atâta vreme cât ați muncit în zilele respective, trebuie ca acele zile să fie considerate ca fiind timp de muncă.
De asemenea, dacă angajatorul oferă sporul pentru zilele de sărbătoare legală, implicit recunoaște munca prestată în aceste zile deoarece temeiul acordării sporului este tocmai munca prestată.