Legea Drepturilor Pacientului și normele de aplicare au fost actualizate în 2023, însă nu îmi este clară procedura după care se face accesul la datele medicale persoanele ale unui pacient decedat.
În lege scrie că accesul familiei la datele medicale ale pacientului se poate face pe baza certificatului de calitate de moștenitor: art. 24 (3). În norme, la art. 11 (3), scrie că datele pot fi furnizate, la cerere, membrilor familiei până la gradul IV inclusiv, dar într-o anumită ordine:
- soț supravietuitor;
- descendenți;
- ascendenți/tutori;
- rude până la gradul IV.
Ce semnificație are acea ordine? De exemplu, dacă există soț supraviețuitor, doar acesta poate avea acces la datele personale, restul nu? Ce contează, de fapt, certificatul de calitate de moștenitor, sau poziția în lista din normele de aplicare? Sau trebuie să ai și certificat și să fii și primul în listă? Mi se pare interpretabilă formularea.
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/articol_636...
Certificatul de mostenitor este obligatoriu, iar in baza acestuia, ordinea de acces este cea prezentata, primul sotul supravietuitor.
Nueste interesat, daca urmatorul este interesat, atunci primul poate da o declaratie al notar in acest sens si urmatorul poate beneficia de datele medicale.