avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Amortizare cost plantatie vita de vie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Amortizare cost plantatie vita de vie

Am un teren cu vita de vie mostenit, pe care vreau sa-l vand, pe cat posibil la un pret apropiat de pretul pietii in zona respectiva.
Problema este ca aceasta vie este in arenda unei rude, care este si cel care a plantat via cu fonduri europene in 2008-2009. Via produce din 2012, an din care am primit si eu arenda anuala, in valoare modesta in opinia mea.
La vanzare, arendasul (care imi este si ruda) are drept de preemptiune, si ar dori sa cumpere via pe un pret cat mai mic posibil, mult sub pretul pietii. El se lamenteaza cat de mult a cheltuit din buzunar cu aceasta vie, cat de greu este, etc desi an de an firma lui a inflorit si s-a dezvoltat, iar vinul produs de el este disponibil in multe orase din Romania si chiar in strainatate.
Intrebare: in cati ani se amortizeaza costul acestei plantatii?
Este rezonabil din partea mea (proprietar) sa-i pretind arendasului sa plateasca pretul de piata in zona la acest teren, la 15 ani de la plantarea viei (cu fonduri europene) si la 12 de cand este in productie?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: mirceani , utilizator 14:35, 12 Februarie 2024
vanzarea nu are nici o legatura cu arendarea. dvs veti afisa la Primarie oferta de vanzare cu pretul pe care il cereti. cine o sa-l plateasca, veti vedea.
cand veti vinde, insa, Primaria va elibera un inscris in care se va mentiona ca terenul e arendat, prin urmare cumparatorul il va cumpara cu acest statut (arendasii au si ei drepturile lor legale).
nu va uitati in curtea altora, faceti-va propriile socoteli.
Ca sa stabilesc un pret corect m-ar ajuta sa stiu daca costul plantarii acestei parcele cu vie s-a amortizat in 12 ani de cand via produce.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amortizare plantatie vita de vie pfa gabylili gabylili Exemplu: se inregistreaza in partida simpla o plantatie de vita de vie care reprezinta imobilizari corporale in curs de executie. Intrebarea noastra este cand ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit plantatie de vie tanara un-taran un-taran As dori sa stiu daca o plantatie de vie tanara( care nu a iesit pe rod ) este scutita de impozit. Mai exact nr legii , alineat , etc. , eventual un link. (vezi toată discuția)
Vanzare teren agricol AdrianaBal AdrianaBal Doresc sa vand 2 ha teren agricol aflat sub contract in arenda...Arendasul nu este de acord si nu semneaza notificarea si nu vrea sa cumpere terenul la pretul ... (vezi toată discuția)