avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Penalizarea pe legea 263/2010 se regaseste la art.65, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Penalizarea pe legea 263/2010 se regaseste la art.65, tabelul ...

Penalizarea pe legea 263/2010 se regaseste la art.65, tabelul 2^1
AM STAGIUL DE COTIZARE CONTRIBUTIV (efectiv lucrat) de peste 35 ani. Pentru calculul penalizarii se ia in considerare stagiul ce depaseste stagiul contributiv complet, adica ce depaseste 35 ani.
Unde scrie in legea 263/2010 ca stagiul care depaseste cei 35 de ani pentru acordarea pensiei anticipate trebuie sa fie contributiv ? Care este articolul din lege in care se specifica ca facultatea la zi sau armata sau.....nu se aduna la cei 35 de ani in vederea calculului penalizarii ?
Cel mai recent răspuns: sstro , utilizator 15:07, 7 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce am dubii? Am vb cu cineva care zicea ca intre cele 2 legi, veche si noua, nu difera modalitatea de calcul a penalizarii ci doar numarul de ani pentru care se ia penalizare, care in noua lege a scazut la maxim 5 ani de la 8 ani in vechea lege. Daca va uitati la tabelul cu penalizari pentru pensia anticipata partial in legea 263/2010 scrie - stagiul de cotizare realizat peste stagiul contributiv.......Asa scrie si in prima coloana a tabelului si deasupra tabelului. Sa zicea ca stagiul contributiv este de 35 de ani, mai ales pentru femeile nascute dupa 1967. Despre ce depaseste 35 de ani nu se specifica nicaieri ca trebuie sa fie contributivi, dar...........facultatea la zi nu se ia in considerare decat la pensia pentru limita de varsta. Asa zice toata lumea, juristi, asa calculeaza CNPP. De ce? Caci nu se specifica nicaieri ca anii de peste 35 ani contributivi trebuie sa fie tot contributivi nici pe legea 263/2010. Am sunat la Casa de pensii si mi s-a spus ca nu stiu sa imi raspunda la intrebarea asta. Am trimis mail la CNPP, astept de ceva vreme raspuns.
Cine mi-a zis ca si pe vechea lege anii de peste cei 35 ani nu are importanta cum sunt, deci asa cum se va face dupa legea 360/2023 s-a razgandit.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar in speta de care vorbeam noi nu este vorba de pensie anticipata cu penalizare, ci de pensie la limita de varsta,fara penalizare.Art. 56 din noua lege la acest tip de pensie face referire.

In plus , in vechea lege, definitia stagiului de cotizare de la art.3 litera p era:
p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii;---------in aceasta definitie nu era inclusa perioada necontributiva(pensie de invaliditate,facultate,armata),cum este pe noua lege

Articolul 49(1). În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:a) a beneficiat de pensie de invaliditate;b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

Articolul 32.Perioadele necontributive prevăzute la art. 49 din lege reprezintă perioade asimilate stagiului de cotizare.

In cazul prezentat de mine, acestea s-ar fi luat in calcul la acordarea pensiei de limita de varsta, pe vechea lege , dar oricum nu se indeplineau conditiile de varsta(nu exista reducerea de 5 ani ca cea din noua lege art.56) , chiar daca pentru stagiul de cotizare conditiile ar fi indeplinite.
Da, cum explicati dumneavoastră este logic, mi s-au clarificat în minte. Cel puțin deocamdată, pana mai apare ceva care sa ma întoarcă iar la dubii-lol.


Aveți idee cumva pe legea 360/2023 somajul înainte de 2001 și cel de după 2001 cum sunt considerate? Contributive sau nu?
Articolul 3 litera r din Legea 360/2023 stipuleaza:
r) stagiu de cotizare contributiv - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii;
Atata timp cat s-a platit CAS pe somaj, consider ca este stagiu contributiv dupa noua lege, indiferent de perioada cand acesta a fost datorat.Mai erau ceva exceptii prin legea 76/2002 la articolul 34 pct.2:

(2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare sau nu şi-a achitat contribuţiile datorită unor situaţii de forţă majoră.
Posibil sa mai fie si alte exceptii prin alte legi, nu cunosc exact amanunte.
Am găsit art.6 din legea 360/2023 alin.1-in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, următoarele persoane:......e) persoanele care beneficiază de drepturi bănești lunare ce se asigura din bugetul asigurărilor de șomaj, în condițiile legii, denumite în continuare șomeri.

Alte discuții în legătură

Art.56 din legea 360/2023,pentru cei care urmează sa deschidă ... goplanet goplanet Art.56 din legea 360/2023,pentru cei care urmează sa deschidă drepturile de pensie dupa 1 septembrie 2024 - cei 5 ani de stagiu peste cei 35 de stagiu ... (vezi toată discuția)
Pensie la limita de varsta redusa cf art 56 din lg 360/2023 articolul ... 5752187 5752187 Pensie la limita de varsta redusa cf art 56 din Lg 360/2023 Articolul 56-Lg 360/2023 Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv ... (vezi toată discuția)
Clarificare mod de indexare a pensiei 5752187 5752187 Va rugam clarificari in urmatoarea speta: Varianta 1.Pensionare anticipata partiala conform legii 263/2010 Avem un angajat care are o decizie de ... (vezi toată discuția)