avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament autentic mai este valabil? Bună ziua! Acum ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament autentic mai este valabil? Bună ziua! Acum câteva ...

Testament autentic, mai este valabil după 31 ani?
Bună ziua! Acum câteva zile am găsit printre documentele părinților mei două testamente autentice aparținând bunicilor mei, părinții mamei mele.
Bunicii mei au avut împreună 4 copii plus câte doi copii fiecare din căsătorii anterioare, total 8 copii.
Primul testament autentic a fost redactat în anul 1985 în care bunicul meu a lăsat toate bunurile mobile și mobile soției acestuia după moartea lui.
Cel de-al doilea testament autentic fost redactat în anul 1993 în care bunica mea lasă toate bunurile mobile și imobile, cu condiția ca mama mea să aibă grijă de ea și să o înmormânteze..
Eu nu am știut nimic de aceste două testamente. Dacă eu și fratele meu am fi știut de cele două testamente autentice cu siguranță că le-am fi prezentat notarului în anul 2016 când am dezbătut succesiunea după decesul mamei mele.
Le-am adus la cunoștință celor doi unchi ai mei și nepoților din partea celor decedați de existența celor două testamente autentice.
Unchiul meu care locuiește în casa bunicilor mei și care s-a bucurat de casă și cele 2,5 ha teren agricol este singurul care avea cunoștință de testamentul bunicei mele, nu și de cel al bunicului meu,
Celălalt unchi în viață și nepoții unchilor/mătușilor decedați nu știau nimic de aceste testamente.

Cum era de așteptat, au apărut deja nemulțumiți când au auzit de la mine că mama mea a moștenit toate bunurile de la părinții ei.

Am următoarele întrebări pentru care aștept răspunsuri la fiecare dintre ele, astfel:
1. Mai sunt valabile testamentele dacă eu le-am găsit acum după 39 respectiv 31 ani?

2. Este adevărat că ceilalți moștenitori au dreptul la rezerva succesorală chiar dacă bunica mea a lăsat printr-un testament autentic toate bunurile mobile și imobile mamei mele?

3. Ce Cod civil se aplică în acest caz ținând cont că testamentele autentice au fost redactate în anul 1985 respectiv 1993 iar eu le-am descoprit acum câteva zile?

Aștept răspunsurile dvs., punctual, la fiecare întrebare.
Vă mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2024
visancatalin, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:30, 12 Februarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Da, sunt valabile.
2. Da, se aplica.
3. Se aplica Codul civil în vigoare la data deceselor. Adică cel vechi.
Ideea este ca succesiunea înțeleg ca deja a fost dezbătută.
Teoretic ar trebui anulat certificatul de moștenitor în instanță și reluata procedura succesorala. Însă chiar și asa, din moment ce bunicii au avut moștenitori rezervatari, oricum nu va moșteni beneficiarul tot, iar testamentul se va reduce.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament paraschiv mariana paraschiv mariana Buna seara, Am un unchi(fratele bunicii) care mi-a facut un testament in fata unui avocat, pentru toate bunurile sale mobile si imobile. Sotia unchiului a ... (vezi toată discuția)
Succesiune - de unde sa incep? Langa Geta Langa Geta Va rog sa-mi dati un sfat legat de urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat la 1 nov 2009. La o verificare a actelor care s-au aflat in posesia sa am ... (vezi toată discuția)
Testament autentic Georgyana22 Georgyana22 Testament autentic Bună ziua!. Am un testament autentic lăsat de la bunica și bunicul meu făcut în anul 1996. Din păcate ei au decedat,având 2 copii ... (vezi toată discuția)